söndag 10 maj 2015

Bokbloggsjerka 8-11 maj

Bokbloggsjerkan 8-11 maj är: Mia Eggimann undrar hur du får plats med alla böcker?

Korta svaret är: det får jag inte och ändå köper jag ständigt nya böcker.

Det längre svaret inkluderar diverse fotografier på mina bokhyllor.

Där ser ni hur jag lyckas få plats med dem alla. Jag klämmer ihop dem, tätt, tätt står de, och många ligger ovanpå och där har jag också börjat att lägga dem på snedden, alltså inte med ryggen ut utan med sidan utåt, allt för att få plats med fler böcker.

Jag sorterar mina böcker alfabetiskt efter författarens efternamn. Eller har gjort så, till jag kom till den punkt att det inte gick längre, att klämma in böcker alfabetiskt. Så nyköpta böcker hamnar där de får plats. I första hand alfabetiskt; om det inte går hamnar de där de hamnar i mån av plats.

Den första bokhyllan, den helvita, sorterad A-G, står i vardagsrummet.

Den andra hyllan i vardagsrummet är en av mina fackbokshyllor, där det inte är någon alfabetisk ordning. I den här körsbärsträhyllan har jag historiska fackböcker samt lite annat smått och gott; tre halva hyllor är mina; resten hör till min sambo.

I sovrummet har jag en träbokhylla som är min. Här finns skönlitteratur från G-L.

Så till det sista rummet, arbetsrummet, och det är här jag har flest böcker. Dels har jag en stor bokhylla som också fungerar som förvaring för lådor och som har en hutschdel där det finns skåp och tidsskriftsamlare (dessa syns inte på bild utan finns under prydnadshyllan).

Här hade jag från början bara mina fackböcker, sorterade i olika kategorier. Så småningom har nu översta hyllplanet dedikerats till skönlitteratur, numera från H-M. Numera är det uppluckrat för som ni ser så har jag tvingats lägga böcker i högar och där hamnar numera allt möjligt nytt jag köper. I fackavdelningen är det fortfarande ordning efter kategori. Dock har mina skrivarböcker blivit för många, och därför står "How the Light Gets In" med framsidan utåt.

På samma vis har första våningen som tidigare var litteraturhistoria, fått några skönlitterära böcker med framsidan utåt, och samma sak lite här och var i den hyllan.

Den sista hyllan jag har böcker i är min blå bokhylla och här finns mycket mer än vad som syns med blotta ögat. Innanför den färgsorterade bokhyllan (mest M-Ö efter författare) finns dubbla rader. Där finns en massa lästa böcker, mest pocketar och hela min mangasamling, gömd bakom i den tack och lov så djupa bokhyllan.

Tills sist har vi de två små högarna som ligger ovanpå min stationära dator. Det är dels låneböcker, dels böcker jag läser just nu.

Där har vi alla böcker, men vänta, det finns fler.

Det är massor av böcker i lådor i förrådet - mest barnböcker och seriealbum, och en del annat jag sorterat ut. Det är så jag får plats (eller inte plats) med mina böcker.

Då och då sorterar jag ut och gallrar bort några böcker som jag skänker till Röda Korset. Men å andra sidan köper jag gärna böcker på Myrorna och Röda Korset så det går jämnt upp.

Plus att jag köper ett gäng böcker varje gång det är bokrea i februari.

Plus att jag köper en eller ett par böcker här och var under resten av året.

Bara under det här året, januari-10 maj har över trettio nya böcker letat sig in hos mig. Och då har jag haft världens lässvacka i år och bara läst fyra böcker i år hittills.

Många fler böcker in än ut alltså. Och en hel del låneböcker från biblioteket som läses varje år, dessutom...

Hur får jag plats med alla mina böcker? Min motfråga är: gör jag det? Svaret: inte länge till...

22 kommentarer:

 1. Platsbrist är nog ett gemensamt problem hos de flesta bokbloggare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är det nog. :-) Bokbloggare är ju ofta bokälskare också!

   Radera
 2. haha, känner igen att det hittar in fler böcker än vad det läses, varje år... Galet! Men böcker är ju så underbara :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, visst är de! Är man bokälskare och läser mycket och gärna så är man! :-D

   Radera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 4. Haha tror ni borde flytta till större, då kunde ni ha ett rum som bibliotek :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en dröm :) Får se hur det blir när barnen blir äldre och flyttar hemifrån :D Måste ju fylla tomrummet med något vettigt, eller hur!

   Radera
  2. Haha, jaa, det kanske vi skulle behöva, fast mest kanske vi skulle behöva ett större förråd... eller lära oss att rensa. ;-)

   Radera
  3. Susanne, böcker ÄR vettigt, eller hur?!

   Radera
 5. Märkligt att jag aldrig tänkt på att man kan lägga böckerna med kortsidan utåt, då får det ju plats många fler... :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Monika, det är ett hett tips för den som vill få plats med fler böcker i bokhyllan. Även böckerna i bakre raden - om man har dubbla rader - kan ligga med kortsidan utåt och i travar om de är behändiga små pocketböcker. :-)

   Radera
 6. Jag tror också på idén att slänga ut barnen o köpa bokhyllor istället :))

  SvaraRadera
  Svar
  1. Robert, det låter som ett bra tips, fram för mer bokhyllor!

   Radera
 7. Platsbrist är nog ett konstant problem för bokälskare!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är det nog, Helen. om man inte är så vis att man lånar allt man läser på bibliotek... ;-)

   Radera
 8. Just så - platsbrist. Men vad gör man? Det går ju inte att leva utan dem. Men jag går mer och mer över till e-böcker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, precis, Krönikören, utan dem går det inte, och som Cicero så vist sade "a room without books is a body without a soul". Men jag föredrar fysiska böcker framför e-böcker. Fint att du gillar dem dock :-) Då blir platsproblemet mindre. -)

   Radera
 9. Men oj, vad mycket böcker! Jag sparar inga, ger bort så fort jag har läst. (Förutom mina egna, dom behåller jag, åtminstone ett ex av varje!) :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, Anna, jag är en riktig boksamlare och jag kan aldrig förmå mig till "köpstopp" som vissa har, även om jag istället har mina ekonomiska begränsningar så jag inte köper ens en femtedel av alla böcker jag vill köpa. Jag vill gärna ha kvar de böcker jag läst, som minnen eller för att läsa om dem. :-) Då kanske du inte har några problem med plats för böcker? :-)

   Radera
 10. Det där med att fler böcker kommer in än vad det kommer ut (läses alltså) känner jag igen alltför väl. Jag förstår inte varför man gör så. Jag som vet med mig att jag själv är periodare - ibland har jag ett riktigt flyt i läsandet medan jag bara ett par dagar senare inte ens vill titta åt en bok. Varför köper man då fler och fler? Hade en rejäl rensning för ett tag sen så nu kan jag fylla på igen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Beautiful Pink, tack för din kommentar! Ett svar på den frågan är väl att det hela tiden publiceras nya böcker som man gärna vill läsa och det enda man kan göra är att köpa dem medan de finns i handeln, innan de är ute ur tryck eller slutköpta. Så därför måste man köpa nya böcker om man inte ska lita på slumpen och hoppas att man någon gång hittar dem på second hand, vilket inte alltid är lika troligt.

   Radera