fredag 8 oktober 2010

Tips om hur man skriver en spänningsroman

Jag hittade en sida med tips om hur man skriver en spänningsroman i tio steg. Det var tips som funkar som tips om skrivande över huvud taget. Tio väldigt bra tips.

Särskilt mycket fäste jag mig vid punkt fem. Jag citerar:

5. Skriv från början till slut. Hoppa inte fram och tillbaka och skriv det du tycker verkar roligast. Risken är ett du sitter med en pussel av textstycken som du sedan inte får ihop. Skriv ett kapitel i taget, så gott du kan just då. Redigering och bearbetning finns det tid till sedan.

Det där är något jag måste ta fasta vid, jag som fragmentskriver så mycket. Nu på sistone har jag skrivit ett par noveller där jag faktiskt skrev just från början till slut, och senast just idag skrev jag ett första utkast till en barnbok som jag också skrev från början till slut. Det känns SÅ mycket mer tillfredsställande att jobba på det viset. Samt att jag faktiskt får resultat då också, något jag inte får om jag fragmentskriver.

Dessutom är det just det om jag har mest problem med just nu i mina stora projekt. Alla dessa hål. Tänker jag tillbaka är det största felet jag gjort. Det blir en väldig massa ställen jag skriver "[INKLIPP]" på, ställen som jag aldrig får till, ställen jag drar mig för att skriva. Där jag just ska fylla i med dessa inklipp...

Punkt 6 gick ut på att sätta upp mål och delmål och hålla sig till dem. Ett riktigt bra råd, något som jag också har svårt för att göra. Kraven och målen blir gärna för höga, och då blir jag handlingsförlamad och så går det inget bra alls istället.

Punkt sju var också en av mina favoriter och handlade om att ta vara på tiden. Det är också något jag verkligen har svårighet för. Prokrastinering alldeles för ofta och för mycket, speciellt om jag skriver på dator. Därför är min tågtid så värdefull. Jag pendlar varje dag och har 2x30 minuter på mig att skriva eller läsa utan större distraktioner än mina medpassagerare och ibland någon konduktör. På grund av denna min många gånger dåliga disciplin hoppar jag gärna mellan att skriva på dator och för hand, för att förhindra att jag slutar skriva och gör annat onödigt istället.

Nu ska jag ägna mig åt lite tevekväll, apropå distraktioner, så till sist vill jag bara säga, surfa gärna iväg och läs hela listan. Tipsen är bra!

2 kommentarer:

 1. Vad kul att du gillade mina råd. Att nöja sig med det näst bästa är också en förutsättning för att få ihop en hel bok. Alla meningar KAN inte vara av världsklass. Jag har haft skrivkramp sedan tonåren, inte skrivit något alls, men när jag satte upp ett mål och bestämde mig för att varje formulering inte behöver vara perfekt för att skrivas ner i manus blev det en bok.
  Under alla varv av bearbetning och redigering har man alla chanser att putsa och stryka det man inte vill ha med. Men då har man ju ett helt "färdigt" manus med början och slut att jobba med och då känns det mycket, mycket roligare. Då handlar det just om puts.
  Lycka till! Och häng gärna på Amandas blogg. Där får du mycket tips och inspiration.

  SvaraRadera
 2. Tack för tipset om tipsen... ;-) Ska kolla in dem med en gång.
  MvH Eva
  ps. Du får gärna kolla in min facebooksida Tröst för ett knytt http://www.facebook.com/pages/Trost-for-ett-knytt/117317731649571?ref=sgm som handlar om skrivande och där jag lämnar lite tips om länkar, böcker, podcasts emellanåt

  SvaraRadera