lördag 28 maj 2016

Recension: Ödeland av Eva Holmquist

Eva Holmquist har skrivit en novellsamling som griper tag. 

Novellerna utspelas i olika tidsepoker och i olika genrer, men gemensamt för dem alla är känslan av instängdhet. Huvudpersonerna är på olika vis fast i sina situationer, i öden som de inte riktigt kan styra över, fastän de försöker.

Den ödesmättade känslan griper tag i mig; jag våndas med dem, önskar mig bort, önskar att de ska lyckas, men de är oftast bundna till sina öden, i ett ödeland, där de också är isolerade från omvärlden, ensamma, oförmögna att göra sig förstådda eller göra sig hörda.

Som exempel kan jag ta novellen Passa tiden där innehållet är en reflektion över vår ”tid-är-pengar-fokusering”, där man planerar och planerar, men sällan faktiskt skapar tid för något viktigt, där omvärlden inte lyssnar, och huvudpersonen fastnar bokstavligen i lera, inte kan komma loss på egen hand, men heller inte får någon hjälp – för ingen har tid just precis nu.

Novellsamlingen är lättläst, med ett enkelt språk som flyter och inte står i vägen för handlingen, vilket gör att läsaren kan fokusera på innehållet. Själva novellerna är korta, men ämnena som boken behandlar är sådana som man kan reflektera över, även långt efteråt.

Den här novellsamlingen passar utmärkt att läsa för den som vill läsa korta noveller. Eftersom samlingen i sig är tunn kan man om man vill sluka hela boken i ett svep, eller läsa en novell lite nu och då – när man tycker sig ha tid.

Jag rekommenderar även den här novellsamlingen till nybörjaren som inte läst noveller tidigare.

Ödeland passar perfekt för nybörjaren på noveller, både på grund av det korta formatet, och för att innehållet verkligen griper tag och fångar sin läsare.

Tack till Eva Holmquist och Ordspira förlag för recensionsexemplaret!

Författare: Eva Holmquist
Titel: Ödeland
Förlag: Ordspira förlag
Format: häftad
ISBN: 978-91-88381-01-9
Sidantal: 136
Recensionsexemplar: ja

Boken finns att köpa här:

1 kommentar:

  1. Gillar noveller väldigt mycket och vill definitivt testa denna :)

    SvaraRadera