söndag 31 juli 2016

Läsrapport: juni-juli 2016 + Läs-a-lot sommar 2016 + Nellys read-a-long av RötaDet är nästan löjligt hur saker och ting verkligen går i perioder för mig. Vissa intressen tar all fritid - och då menar jag all - under en viss period.

Tidigare var det pysslandet. Nu är det skrivandet.

När jag pysslar har jag ibland tid också för att läsa (så dock inte i juni), men när jag skriver har jag ännu mindre tid för att läsa eller arbeta med annan text än min egen. Så har det blivit nu under juli.

Därmed har denna sommar, juni-juli 2016, blivit den sämsta någonsin, vad gäller mitt läsande.

Hittills i år har jag läst 39 böcker.
Målet i år är 83.
Jag ligger 9 böcker back just nu enligt Goodreads. Yay.

En bok började jag på i mars, Across the Nightingale Floor av Lian Hearn.

Det verkar som om jag inte heller den här andra gången kommer att läsa ut den i ett svep. Första gången avstannade det helt.

Den här gången vill jag ändå fortsätta i boken, medan jag har den färskt i minnet. Jag ska bara plocka upp den först. Igen.

Jag hade den som pendlingsbok till jobbet. Tills det kändes pinsamt att jag fortfarande läste i samma bok. Då valde jag en annan.

Sedan kom sommaren och semestern. Då blev det ingen pendlingsbok alls. Dags att läsa klart den här boken hemmavid istället.


Läst i juni (eller snarare läst ut i juni)

 

1. Elizabeth Gilbert: Stor magi: Leva kreativt utan rädslaDär tog listan slut.


Det var en bra bok, men jag blev något besviken, eftersom jag hade väntat mig mer. Den kändes lite lös i sömmarna. Därtill höll jag inte med Gilbert om några av hennes åsikter och blev riktigt förargad på ett par. Annars hade hon många poänger och gav en del inspiration och jävlaranamma. Men inte så mycket som jag hade hoppats på.

Jag läste en hel del i Röta under månaden också, men eftersom jag inte avslutade boken räknas den inte här.

Började den fjärde juni och läste på ett tag, tills jag kom till sidan 200. Där har jag fastnat.

Inte för att jag inte ville läsa vidare. Boken var jättebra! Är jättebra.

Jag var bara inne i en förskräcklig lässvacka. (Är.)


Julis läsning


Listan för juli är ännu kortare, för där har jag ännu inte läst ut någon bok alls. Jag har ungefär sju timmar på mig innan klockan slår midnatt. Tror ni att jag hinner läsa ut någon bok innan dess? Knappast. Så det blir ynka 0 böcker i juli. Trots att det är sommar! Då borde man väl läsa massor! Eller?

Jag får skylla på att jag skrivit och korrekturläst en massa, i och med att jag haft min författarmånad i juli. Den gick riktigt bra, till skillnad från läsningen.


Mönster i läsningen 

Jag följer ett mönster. När det går trögt att läsa påbörjar jag nya böcker, lite då och då, bara för att se om läsningen kommer igång. Vanligtvis gör det det. Sedan sitter jag där med, säg, elva böcker som jag måste avsluta, och så betar jag av dem en efter en.

Andra, enstaka gånger, som den här gången, kommer jag ändå inte igång med läsningen. Hur många böcker jag än påbörjar.

Så nu har jag ett litet gäng påbörjade-men-inte-avslutade böcker, som jag läst lite i under månaderna juni-juli. Duktigt nog inte för många.
Påbörjade böcker

 

 1. Lian Hearn: Across the Nightingale Floor (påbörjad i mars)
 2. Siri Pettersen: Röta (påbörjad i juni)
 3. Taichi Yamada: Främlingar (påbörjad i juni)
 4. Jenny Forsberg: Tsunamin (påbörjad i juli)

På sistone har jag läst bara i juliboken, det vill säga i Jenny Forsbergs Tsunamin. Riktigt bra bok än så länge!Läs-a-lot sommar 2016


Som ni förstår av detta blev det inte mycket läst under Nellys read-a-long som hette Läs-a-lot sommar 2016. Planerna var ambitiösa. Utförandet uselt.

Läs-a-loten pågick 12 till 18 juli. Jag läste den trettonde, den fjortonde, den femtonde och den sjuttonde. Jag läste sammanlagt 26 sidor i Tsunamin av Jenny Forsberg. Det var allt. Samt också min läsning i juli.

Då räknar jag inte med en bok som jag korrekturläste under dag 13-14-15, för mitt jobb på JMHkorrektur. Det var 284 sidor.

Så räknar jag dessa sidor, som jag också läste mycket noggrant, blev det sammanlagt 310 sidor. Vilket inte är så dåligt, efter omständigheterna.

Förutom detta har jag korrekturläst mina egna texter, de fyra novellerna, för Färgargårdens antologi, otaliga gånger precis innan sommarens skrivarkurs.


Read-a-long Röta


Som ni ser, enligt ovan, har jag inte hunnit läsa ut Röta. Det har inte blivit av. Därför blev det bara ett första inlägg. Jag planerar att läsa resten av boken, och blogga om dem också. Kanske till och med göra ett nytt första inlägg. Samt tre andra, precis som jag hade planerat att göra från början. Bara extremt sent och efter alla andra.


Skrivandet


Vad gäller skrivandet har jag flyttat fokus från DK som jag först tänkte, till Jade. Detta efter eftertanke och funderingar som jag fick efter skrivarkursen. Precis strax efter startade jag också min nya författarblogg. Där kan ni också läsa introt på min roman Jade som bytt namn från DtD (Diamond to Dust) till Falnar till aska.


Planering framåt


Vad gäller läsandet, så har jag redan inför augusti, ställt upp en vanemätare i min Bullet Journal, där jag ska kryssa för när jag når mitt läsmål: att läsa (minst) 30 minuter varje dag. Detta mål uppnådde jag bara några få dagar i juli.

Ändring ska ske nu i augusti. Nu börjar jag också jobba i morgon, måndag 1 augusti. Mitt brödjobb, som också innebär pendlingstid. Kanske kan jag inte läsa på bussen (jag har lätt för att må illa), men jag kan läsa i väntan på buss, och på mina lunchraster (när jag inte skriver eller går promenad). Så minst 30 minuter per dag ska det bli.

Därför kommer det förhoppningsvis snart fler recensioner och bokliga inlägg här på bloggen, samt en ny läsrapport när augusti månad är slut.

Kram och hej så länge!

4 kommentarer:

 1. Allt det där är bra. Jättebra! Men! Du har redan läst massor. Skriv istället klart din egen berättelse (nummer ett) och alla de andra fantastiska berättelserna som jag vet ligger där och bara väntar. Jag ser fram emot att läsA. Dina berättelser och böcker 😀❤️

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har verkligen en poäng i det du säger, Anni! Fast en del måste jag nog ändå läsa, som recensionsexemplar jag lovat mig att läsa och recensera på bloggen. Fast jag kan ju säga mig att först ska jag skriva, sen ska jag läsa, om jag orkar. ;-) <3 Tack så mycket för att du ser fram emot att läsa! <3

   Radera
 2. Bra där Anni Svensdon. Jag längtar också efter att få läsa "Falna till aska" av dej Jenny. Är så nyfiken. För mig som lever med utmattningssyndrom tänker jag också. Vad snäll mot dig själv ❤️. Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket, Idel Strålstjärna. Kloka råd! Jag gör allt jag kan för att försöka vara snällare mot mig själv. Så glad jag blir att även du ser fram emot att läsa! Tack! <3 Kram!

   Radera