måndag 2 januari 2017

The Third and the Ninth Day of Christmas

Eftersom jag varit med på den här utmaningen varje dag, förutom den tredje, lägger jag helt fräckt in trean och nian på samma dag istället.

Ugglan & boken står för den här roliga utmaningen.

Först den nionde dagen.

Den nionde versen i The Twelve Days of Christmas låter så här:
 

"On the ninth day of Christmas,
my true love sent to me
Nine ladies dancing,
(Eight maids a-milking,
Seven swans a-swimming,
Six geese a-laying,
Five golden rings,
Four calling birds,
Three French hens,
Two turtle doves,
And a partridge in a pear tree")


Temat för The Ninth Day of Christmas blir därför damer/kvinnor eller dans.


Här tipsar jag om en bok som jag fakiskt inte läst. Fast jag har läst annat av Salley Vickers, och gillar verkligen de få böcker jag läst. Ett tag fick hon vara med på listan över mina favoritförfattare, men sedan halkade hon av listan, just för att jag läst för få böcker av henne och det redan finns så många författare som är mina favoritförfattare.

Boken jag omedelbart tänkte på när jag fick nyckelorden "damer" och "dans" var Dancing Backwards.

"Moving between the late sixties and the present day, ‘Dancing Backwards’ is written with the lightness of touch and psychological insight which characterises Salley Vickers’ acclaimed work. This bittersweet novel has been called subtle, poignant and wonderfully entertaining."

Den fanns inte på min lokala bokhandel, men jag beställde den, de hämtade in den åt mig och jag köpte den. Detta bara för att jag var så sugen på att läsa något mer av Salley Vickers.

Sedan har den blivit stående oläst, kanske just för att suget försvann eller för att den var på engelska och jag tidigare bara läst böcker av henne översatta till svenska. Kanske blir den av att läsa under 2017.

Sedan den tredje dagen.

Så har det blivit dags för den tredje dagen, och den tredje versen i The Twelve Days of Christmas låter så här:

"On the third day of Christmas,
my true love sent to me
Three French hens,
(Two turtle doves
And a partridge in a pear tree)"

Temat för The Third Day of Christmas blir därför höns eller något som har med franskt och Frankrike att göra.


Under 2016, då jag var med på En världsomsegling på 366 dagar, förvånade det mig att jag gång på gång återvände till Frankrike. Jag läste till exempel den från Sekwa utgivna Nina av en slump av Michèle Lesbre, som stått länge i min bokhylla oläst, men som jag nu äntligen läste. Tyvärr var den lite tunn i utförandet, men den hade ändå något lyriskt och flytande över sig som gjorde att jag gillade den. Ninas händelselösa frisörsliv flätas samman med moderns liv, i Frankrike, Paris. Den är ganska kort, bara 189 sidor, skickligt skriven. Smått förvirrande, lite slumpartat lösryckt, men också en källa för diskussion och eftertanke. Här har SvD recenserat boken.

5 kommentarer:

 1. Intressant med böcker som inte står i bästsäljarhyllan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag läser gärna udda böcker. Det finns många bra böcker som aldrig når bästsäljarhyllorna. :)

   Radera
 2. Har inte läst någon av böckerna, men de verkar intressanta.

  SvaraRadera
 3. Nina av en slump tyckte jag mycket om, och jag var faktiskt också ett tag väldigt inne på Salley Vickers. Sen har jag lite glömt bort henne, så det var ju extra kul att hon dyker upp här hos dig som en påminnelse.

  SvaraRadera