onsdag 15 juni 2011

Sonya Hartnett: Skuggan av den randiga vargen

Satchel bor med sina föräldrar i en liten döende by på den australienska landsbygden. Pappan är galen och hela byn vet om det. Mamman och Satchel får sörja för försörjningen, något som inte är helt lätt. Satchel ser ett underligt djur, en randig varg, vid foten av den gamla vulkanen. Han delar sin hemlighet mer eller mindre av en slump med Chelsea, en tjej från trakten som alltid varit utanför. Den randiga vargen förändrar Satchels liv, och i viss mån också Chelseas.

Det är en poetisk berättelse, en historia nära den australienska naturen. Hartnetts språk är vackert. En lågmäld skildring, vardaglig i det mesta förutom i fallet den randiga vargen. Jag gillade boken, och kommer definitivt att läsa även nästa bok av Sonya Hartnett som jag stöter på. Det var tack vare Lyrans Noblesser och Jorden runt på 8 böcker som jag först stiftade bekantskap med Sonya Hartnett – genom hennes bok ”Pojken i soffan” som jag recenserat här. Båda är ungdomsböcker, men jag skulle föredra att kalla dem allåldersböcker – alla har behållning, oavsett ålder.

”Skuggan av den randiga vargen” hittade jag inbunden på Myrorna för 15 kronor. Ett riktigt kap! Nu ska jag bara hålla utkik efter fler titlar av Hartnett på Myrorna. Kanske finns det också någon bok av henne på biblioteket – men nu när jag börjat samla på böcker av henne, vill jag ju ha fler i just min egen bokhylla! Där är de värda att stå!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar