fredag 2 december 2011

Årets läsutmaningar - en decembersammanfattning

Nu är det bara en månad kvar av året och inte ens det. Dags att uppdatera hur det går med mina läsutmaningar. Den sista skälvande månaden att läsa på!

I början av året började jag entusiastiskt på ett flertal utmaningar. Det har gått ganska bra på det hela taget. Låt oss se hur det har gått lite mer i detalj.

Först ut: Alfabet-utmaningen

Den bestod i att läsa, från ens eget hemmabibliotek, en bok för varje bokstav, från författare vars efternamn började på en bokstav i alfabetet. 29 böcker alltså, A-Ö. Jag har inte författare representerade på varje bokstav. Trots köp under året är det några bokstäver som kvarstår. Varken Q, Å eller Ä har jag någon författare på. Bortser man från dessa bokstäver har jag åtta bokstäver och därmed åtta böcker kvar att läsa.

Hittills har jag läst Atwood, Barricco, Chevalier, Duras, Gibbins, Hartnett, Ingelman-Sundberg, Jersild, Kaaberböl, Mazetti, Nemert, Pullman, Rowling, Stewart, Wahlberg, Xinran, Yeh och Zafón.

Jag har samlat ihop en liten hög med vad jag ska läsa för att bli klar med denna utmaning. Här är författarnamnen: Eco, Fridell-Aggestam, Leeb, Ondaatje, Tegnér, Unnhem, Voigt, Öyehaug.

Nästa utmaning: Boktolva 2011

Utmaningen bestod i att läsa 12 författare man länge tänkt läsa något av men inte läst. I viss mån kunde jag använda mig av samma författare som i Alfabet-utmaningen, i vissa fall inte. Hittills har jag läst åtta för mig nya författare, åtta böcker. Dessa är: George RR Martin, Trevanian, Stephanie Meyer, Carlos Ruiz Zafón, Elisabet Nemert, Chun-Chan Yeh, Aarto Paasilinna, Marguerite Duras. De fyra böcker som är kvar kan sammanföras med samlingen ovan, dvs. de jag länge tänkt läsa något av men inte läst är även Umberto Eco, Annelie Fridell-Aggestam, Jenny Leeb och Michael Ondaatje.

Nästa utmaning: Nästa bok i serien

Utmaningen bestod i att läsa minst en bok i en serie, dvs. i en serie om fler romaner, där man redan läst första boken i serien innan 2011, och alltså ville fortsätta läsningen med nästa bok i serien under 2011. Den utmaningen har jag redan klarat. Jag har läst inte mindre än sex böcker i olika serier. Sista boken i Harry Potter-serien, dvs. bok sju av sju. Fjärde boken (av sju) i serien om Fröknarna von Pahlén av Agnes von Krusenstjerna, bok två av (hittills) två i Atwoods science fiction-serie, och tre fristående böcker i serien om Ramona och Theo av Kim M. Kimselius.

Nästa utmaning: Trilogiutmaningen

Under januari till mars, dvs. första halvåret av 2011, skulle man läsa tre böcker, antingen en trilogi eller första tre böckerna i en serie. Jag klarade utmaningen (med dispans på ett par dagar), och läste de tre första böckerna i serien Släkten (ej att förväxla med serien Släktet), en historisk romanserie med olika svenska författare som skriver om olika delar av Sveriges historia, hittills mest vikingatid. Författare: Ingelman-Sundberg, Mazetti, Wahlberg.

Nästa utmaning: Lyrikutmaning 2011

Utmaningen bestod i att läsa en diktbok/lyriksamling per månad under 2011. Det har gått sisådär. Ett par lyriksamlingar har det blivit och jag har en tredje på gång, men det har blivit långtifrån varje månad. Däremot har jag skrivit mycket egen lyrik under 2011, räknas det?

Nästa utmaning: Jorden runt på 8 böcker

Utmaningen består av att i ett antal olika stopp resa jorden runt. Vid varje stopp erbjuds tre böcker att läsa, man kan läsa en av dem eller två eller alla tre. Stoppen är i olika kontinenter. Jag har läst tre böcker, varav två i samma stopp, så två stopp finns representerade av hittills sju. Det åttonde stoppet är på g och jag hoppas kunna läsa en bok där. I Mellanöstern började jag läsa Järngräshoppan men läste aldrig ut den, så den kanske inte riktigt kan räknas. Annars var det i Australien/Oceanien som jag stiftade bekantskap med två nya författare, Hartnett och Frame. Janet Frame har jag inte läst något mer av (än), men Sonya Harnett fastnade jag verkligen för och har läst fler böcker av (samt planerar att läsa ännu fler). Så den här utmaningen kanske jag inte riktigt klarade, men samtidigt måste man inte stanna vid varje stopp eller läsa något vid varje stopp. Så jag har ju lyckats i och med att jag stannat i alla fall på ett par ställen och läst, och fått upp ögonen för fler författare.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis kan man säga att utmaningarna under det här året varit ganska lyckade. Ett gäng nya författare har jag läst, samt några böcker som stått länge och samlat damm i min bokhylla. Jag har lånat många böcker på biblioteket med ambitionen att läsa dem, några har blivit lästa men de flesta har tyvärr blivit återlämnade utan att ha blivit lästa.

I den bästa av världar skulle jag läsa tio böcker till under december för att kunna fullfölja utmaningarna ovan. Åtta böcker för Alfabetutmaningen och Boktolvan, en bok för Lyrikutmaningen och en bok för Jorden runt på 8 böcker. Jag har redan läst en bok i december, jag läste nio böcker i november. Men det känns ändå inte helt rimligt. Vi får se. Jag har en bunt låneböcker som frestar också. Samt andra böcker i bokhyllan som inte hör till utmaningarna. Men men... Jag ska i alla fall göra ett tappert försök.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar