tisdag 2 oktober 2012

Än slank han dit, än slank han hit, än slank han ner i diket

Jag varvar mitt redigeringsarbete mellan tre projekt. Kapitelboken KS (målgrupp mellanstadiet?), kapitelboken DD (målgrupp mellanstadiet?) och PL (målgrupp tonår).

Just nu håller jag på med PL. Och jag märker att det som försvårar mest för mig i redigeringen, är det där med att bestämma sig. I första versionen tillät jag ibland att jag skrev samma sak på två olika vis, lät det vara vår och höst samtidigt, sådana saker. I redigeringen av första utkastet inser jag att jag måste bestämma mig. Och det har jag väldiga problem med. Ska P låsas in i en jordkula eller i ett rum i ett torn? Ska det vara vår eller höst? Ska P vara ensam från början i cellen eller ska hon ha sällskap? Det ena efter det andra, och jag är velig. Så erbarmligt velig. Att jag inte kan bestämma mig!

Så rädd för att välja fel... och ibland är saker för suddiga, just för att jag inte kan bestämma mig - det blir en ond cirkel. Jag måste se klart, se så att jag kan vara säker och i en bestämd ton skriva om vad som sker, kunna förmedla klara bilder till läsaren av hur det ser ut, vad som händer, vad folk gör... Då går det inte an att vela och skriva "kanske".

Hur bestämmer ni er? Vad hjälper er att bestämma er? Hur ser ni saker, personer, ställen, platser?

4 kommentarer:

 1. Vad häftigt att ha skrivit samma sak på olika vis med varierande årstider. Jag brukar ha väldigt klart för mej vilken årstid det är frågan om så har inte haft det där problemet, däremot kan jag ibland drabbas av att personerna tycks vara på fel plats och då flyttar jag på dem. Och sen inser jag att det kanske var rätt ändå och då får de flytta tillbaks igen. Men det beror mer på vad det är som ska hända, vad karaktärerna vill och ska hindras från, som avgör hur plats och allt annat ska formas. Och ibland bara bestämmer jag, och sen får det lov att ordna sej, eller jag får lov att fixa det så att det fungerar.

  SvaraRadera
 2. Vad duktigt att redigera tre manus samtidigt! Det kräver fokus för att inte alltihop ska bli pannkaka. Beundrar dig som klarar det. :)

  SvaraRadera
 3. Mia: Intressant att ha dem på fel plats. Har inte hänt för mig - än. Jag har vissa saker som ska hända parallellt, eller kanske hända parallellt och jag är osäker på vilken tidsrymd som ska gå emellan de olika händelserna. Olika personer på olika platser gör olika saker och sedan ska de sammanstråla vid ett senare tillfälle. Så jag velar fram och tillbaka med när det riktigt händer, de olika parallellhandlingarna.

  Så du bestämmer hur personerna ska förändras/påverkas innan du bestämmer var det ska ske?

  Jag har mer platsdriven handling, saker som sker på vissa bestämda platser, och sedan gör jag påverkan av personerna först när jag har bestämt vad som ska ske, alltså mer av en actionhistoria där det karaktärsförändrande blir underliggande.

  SvaraRadera
 4. Kati: Tack så mycket! Jag beundrar DIG som jobbar med allting så disciplinerat och verkligen kommer framåt hela tiden, på projekt efter projekt.

  Jag vet inte ännu om jag gör en pannkaka eller inte. Jag har långtifrån samma driv varje dag, och förr eller senare svänger pendeln över så jag jobbar bra mycket mer på ett projekt än på de andra två. Ett projekt i taget har jag tänkt tidigare, men samtidigt, eftersom jag är i olika faser på alla tre, är det lätt att alternera. Blir jag trött eller går det trögare på ett, tar jag ett av de andra tills jag löst problemet och pendlar tillbaka till det förra projektet. På det viset hoppas jag - i alla fall i tanken - att hitta något slags flow och ett i längden effektivt arbetssätt. Men det är idealet... Egentligen kämpar jag hela tiden mot motståndet som finns där, mer eller mindre, i de längre och trögare projekten där man inte snabbt ser resultat.

  SvaraRadera