fredag 4 april 2014

Recension: Dick Harrison: Illdåd

Författare: Dick Harrison
Titel: Illdåd
Antal sidor: 406
Format: pocket
Förlag: Ordfront
ISBN: 978-91-7037-694-8
Utläst: 2014-03-21

Illdåd är den fristående tredje delen i en historisk trilogi. Som föregående böcker är huvudpersonen krigaren och herremannen Ulvbjörn.

Alla böcker är fristående. Det är riktigt bra att de är det, med tanke på att det var så länge sedan som jag läste bok ett och två i den här serien. De många hänvisningarna till tidigare böcker friskar upp minnet på mig och även den som inte läst tidigare delar kan hänga med i vad som händer då handlingen i tidigare böcker sammanfattas i den mån den är relevant för denna romans innehåll.

Det är en mycket välskriven bok precis som de föregående två delarna. Det är hög klass på språk och trovärdighet. Det märks att Harrison vet vad han talar om, att han som historiker är väl inläst på vikingatiden och allting som rör denna tid. Beskrivningarna och handlingen ger ett mycket trovärdigt intryck av vikingatiden.

Illdåd är alltså en mycket bra historisk roman, men handlingen kändes mer begränsad än tidigare delar då den här boken i största mån är en mordgåta som utspelas på ett och samma ställe, på en storgård vid namn Lejre. Det gör det lite begränsat, nästan så att det är till bokens nackdel. I början av romanen mördas gårdens herre och storman Rolf Uddsson. Hela boken går ut på att Ulvbjörn frågar sig fram, runt, runt på platsen där hela boken utspelas, och så småningom klurar ut vem som är mördaren. Stort plus dock att boken inte var förutsägbar och att Ulvbjörns funderande skildrades på ett bra vis.

Jag blev ändå lite besviken under första delen av boken eftersom det blev så mycket mordgåta och så lite annat, inte alls reseskildringar på samma vis som de föregående böckerna, inte samma action även om boken inte saknar dramatik.

Sedan knöt Harrison ihop trilogin på ett fint sätt i andra halvan av boken och det blev i och med det en riktigt bra avslutning på trilogin som höjde betyget på den här boken och gjorde den bättre än vad jag först kände att den var.

Romanen Illdåd sammanfattar ändå huvudpersonens liv på ett bra vis och det blir en fin avslutning på trilogin.

Det här är åttonde boken av tio i Läsmaraton i mars-utmaningen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar