torsdag 13 oktober 2016

Va? Bob Dylan? Hmm ...

Min första spontana reaktion var "va? läste jag rätt?". Nobelpriset i litteratur går till Bob Dylan.

Nå, han är ju i alla fall välkänd, till och med för mig. Även om jag måste säga att jag inte lyssnat speciellt på honom, någonsin. Den mest kända är väl "Blowing in the Wind", och den är ju bra, i och för sig. Trots alla upprepningar - det repititva för att en enda nyckelfras ska kunna gå in i lyssnaren.

Det blev ingen kvinna i alla fall, som vissa hoppades på eller skämtade om, att det inte kan bli en kvinna två år i rad. Det kan det tydligen inte, nej.

Nästa tanke, medan jag skriver det här, är att det blir en amerikan för att det är dags för val i USA snart. Men Nobelpriset sägs ju inte vara politiskt, eller hur var det nu? (Obama, någon?)

Det var ett oväntat val, detta. Överraskande.

Har läst/lyssnat för lite för på Dylan för att kunna uttala mig vidare. Men rent generellt är just låttexter ofta banala, även de som ska vara "djupa". Med undantag naturligtvis. Inte minst mitt eget favoritband, kanadensiska Rush. Deras låtskrivare, Neil Peart, om någon, är värd nobelpriset. Om man nu ska se till det litterära i även lyriska texter.

Hur litterärt eller populärkulturellt är egentligen nobelpriset? Var drar de gränsen? Om Bob Dylan kan få nobelpriset, borde inte Astrid Lindgren, som "populär" kunna ha fått det medan hon levde? Eller, nej, just det. Hon är ju kvinna. Får inte vara för många kvinnor som ska få pris. Hur skulle de se ut, hujedamej.

4 kommentarer:

 1. Jag tycker absolut inte att Astrid Lindgren skulle ha fått priset och jag förstår heller inte hur Dylan kunde få det. Svenska Akademien borde ha styrka nog att stå upp för kvalitet, även om det innebär "smal" litteratur av författare som den breda massan inte hört talas om.
  Hur många av oss har hört talas om pristagarna i kemi, fysik och medicin?
  När det gäller fredspriset, så är det nog betydligt mer politiserat, men det får vi skylla på norrmännen ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, om nu nobelpriset, även i litteratur, ska handla om män och kvinnor som verkligen gör något revolutionerande, banbrytande, annorlunda, inom ämnet ifråga. Något som sätter spår i hela mänsklighetens historia och framtid, då är de verkligen ute och cyklar när de ger det till Dylan - eller för den delen Astrid Lindgren. Då tycker jag nog att betydligt fler litterära mästare borde få priset. Sådana som vågar gå helt andra vägar. Som vågar bryta sig ut ur mainstreamkulturen och skapa något helt eget. Jag tror dessutom att science fiction- och fantasyförfattarna är underrepresenterade där. De står ju verkligen många gånger för innovativa idéer. Märk väl, inte de som når mainstream, utan de som är mer udda. Som utmanar språkligt såväl som innehållsligt. Dit hör tycker jag Ursula K. LeGuin t.ex. Hon - som amerikan - skulle jag hellre se få priset. Eller Gene Wolfe, som använder ord gemene man inte vet ens existerar i engelskan, men som han plockar upp och använder på ett naturligt sätt.

   Radera
 2. Men självklart kan de inte ge Nobelpriset i litteratur till kvinnor två år i rad. Det vore ju helt crazy.

  SvaraRadera
 3. intressant - men han verkar inte bry sig

  SvaraRadera