fredag 23 mars 2012

Alzheimers och mainstream

Häromdagen damp något så gammaldags som en postorderkatalog ned i min brevlåda. Det var vårens nyheter från Science Fiction-bokhandeln, samlade i en ganska tunn men välfylld tidning. Här presenteras allt nytt som kommer ut och finns att köpa på SF-bokhandeln, böcker såväl som spel och annan ”merchandise” kring böcker, filmer och spel.

Första uppslaget, sidan 3, utmärkte sig med ett gäng prylar till The Hunger Games, allt från muggar till halsband och väskor.

Nu har jag bläddrat igenom katalogen, och jag använder den mer som inspiration till vad jag kanske vill köpa så småningom än en egentlig postorderkatalog. Det var länge sedan jag fyllde i beställning på papper och skickade in med kuvert. Snigelposten är ju som bekant på väg bort. Jag beställde böcker på bokrean i februari dock, via nätet.

Hursomhelst, det är kul att bläddra igenom katalogen. Det är så mycket lättare att hitta böcker den här vägen än det är att bläddra igenom t.ex. Adlibris. Svårt att snubbla över saker där, mer att man hittar sådant man faktiskt letar efter än att man stöter på något man inte visste fanns. I en sådan här katalog kan man läsa kortfattat om alla möjliga böcker och bli intresserad och söka reda på mer. Jag gillar att bläddra i papper, jag är väl gammaldags.

Vissa saker fastnade jag för mer än andra… Det blir ändå lätt så att man dyker ned i och läser noggrannare om sådant man redan känner igen, som nya böcker av favoritförfattare eller andra författare eller böcker som man redan har hört talas om eller varit nyfiken på en tid.

Vilken djungel det är av nyutkomna böcker inom genrerna fantasy, skräck, science fiction, hur mycket som helst man aldrig hört talas om och som inte ger någon mersmak när man bläddrar förbi. Men vissa saker syns mer än andra.

Speciellt utmärkte sig några få titlar – jag fastnade till exempel för en dvd där Terry Pratchett berättar om sin sjukdom – han drabbades av Alzheimers för en tid sedan och i den här filmen berättar han om sjukdomen, hur han lever med den, kämpar mot den och förlikar sig med den. Den filmen vill jag se någon gång.

Boktitlar som gjorde mig nyfiken var bland andra ”Eld” av Bergmark Elfgren & Strandberg, även om jag inte läst första boken än. Jag köpte ”Cirkeln” på bokrean (eftersom jag hört så mycket om den på andra bokbloggar) men inte läst den än, så utifrån vad jag tycker om bok ett, kanske jag köper bok två så småningom.

Annat intressant var ”Namnsdagsflickan” av Kristoffer Leandoer & Åsa Engström, en illustrerad ungdomsbok som också bitvis har kapitel i form av tecknad serie. Det tycker jag om!

Jag som gillar manga och tecknade serier, fastnade lite för ”Oblivion High”, en ”äventyrsåpopera i mangaformat”, utspelas i Sverige och skriven av vad jag tror är två svenska tjejer, Johanna Koljonen & Nina von Rüdiger.

Det mesta man bläddrar förbi i katalogen känns kliché och en hel del verkar likna varandra alltför mycket för att vara intressant, men vissa titlar står ut (mest för att jag hört talas om författaren/boken förut) – och följande blir jag sugen på att låna/köpa/läsa:

Gene Wolfe: Home Fires, George RR Martin: A Dance With Dragons, graphic novels av Game of Thrones (med fortsättningar), Kaoru Mori: A Bride’s Story (Vol 3 – fast jag vill läsa bok 1-2 först), Robin Hobb: City of Dragons, Karin Suzuragi: Higurashi When They Cry: Atonement Arc 3 (fast jag vet inte vilken titel i ordningen detta är egentligen, har sett lite av animen och har första boken men inga fler).

Ja, och det var väl allt det. Många titlar känns som sagt ointressanta, och många saker är del 4 eller 83 av någonting i en lång serie, antingen en svit med fantasyromaner eller en gigantisk lång svit av mangapocketar, och det säger inte så mycket… och gör att det blir svårt att spontanköpa. Jag är mindre benägen nu att läsa del Z av Y än jag var när jag var yngre. Nu räcker det gott med trilogier – eller tetralogier kanske, men inte så många fler böcker än så. Dessutom är jag inte så intresserad av mainstream inom fantasy eller sf eller manga… jag vill hellre ha något originellt, speciellt, eget, annorlunda, udda… Det där som kanske inte alltid tilltalar alla men har mer och fler litterära kvaliteter än den gängse mainstreamgenren har.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar