måndag 24 september 2012

The Best Writing Advice I Know

Här är James Scott Bell med en video, The Best Writing Advice I know, och där säger han något som jag tror skulle funka bättre för mig än en daglig summa ord att skriva, nämligen en veckokvot. Jag funderar. Säg 7000 ord i veckan, med en dag ledigt. Skulle det vara rimligt?Jag velar fram och tillbaka mellan att ha olika delmål i form av ordmål att uppfylla, eller att bara ha kravet "skriv varje dag", oavsett antal ord. Ett enda ord - jättebra, det blev något skrivet. Att ha en sådan regel. Eller att ha en mer krävande regel. Vad funkar egentligen? Vad funkar inte? Varför blir det jämt tillbaka till "hur ska jag göra?" Är det så himla svårt att hitta en rutin? Kanske ska jag söka vidare i James Scott Bells böcker som jag har, samt i James Scott Bells videor på youtube. Eller bara blunda och andas, och hitta svaret inom mig själv. Vad tror ni? Vad tycker ni?

5 kommentarer:

 1. jag tror på det där jag hörde någonstans, vet inte var, att det är bättre med ett antal-ord-mål än med ett generellt mål att skriva varje dag, för annars slutar det lätt med att man sitter där i flera timmar och bara åstadkommer några få rader (och procrastinerar bort resten av tiden). Om man har som mål ett visst antal ord har man producerat något som för en närmare målet, något som kanske inte är helt bra men som man kan jobba vidare med. Jag tycker det låter klokt.

  SvaraRadera
 2. Jag har ett ordmål per dag. Men man måste prova sig fram tror jag. För vissa funkar ordantal, för andra att skriva varje dag eller hur man nu vill lägga upp det. Det tog mig ett tag att hitta hur jag ska lägga upp det. Men antal ord per dag funkar för mig. Och då har jag satt antal på 500 för att bli glad när jag skriver 3000, men okej med att jag klämt fram det jag måste.

  SvaraRadera
 3. Jag har egentligen inte heller ordmål men jag skriver minst 500 ord per dag. Oftast mer. Men ibland kan man ju känna att man behöver något mer specifikt än att bara sitta vid datorn, något som sporrar en. Det beror nog lite på vem man är och hur man fungerar som Mia var inne på.

  SvaraRadera
 4. Kati: Tack så mycket för dina kommentarer! Lite sen med svaret, ursäkta!

  Jag är benägen att hålla med dig om ordmålet. Särskilt nu när NaNoWriMo närmar sig och jag minns hur himla bra det gick de föregående två åren när jag gav mig den på att skriva ett visst antal ord per dag. Visst, alla dagar kommer man kanske inte upp till målet men man har ett och strävar ditåt. Det betyder mycket - främst ATT man skriver och inte bara sitter och stirrar eller gör något annat istället.

  SvaraRadera
 5. Mia: Tack för din kommentar, och förlåt att jag är lite sen med svaret! Alltid roligt att få kommentarer!

  Jag har velat fram och tillbaka och hit och dit. Viktigast för mig är nog att jag bestämmer mig, och sedan håller mig till det även när det är motigt (och jag har en tendens att ge upp eller snarare försöker hitta en annan strategi i tron att det ska gå bättre).

  SvaraRadera