torsdag 23 april 2015

Liebster award!

Jag har blivit nominerad av Robert W på Mina Skrivna Ord för Liebster Award. Tack så mycket!

Här är reglerna för priset:

Regler:
Länka tillbaka till personen som nominerade dig.
Svara på frågorna som du fick av personen som nominerade dig.
Nominera 11 andra bloggar med färre än 200 följare.
Gör 11 frågor till dem som du nominerar.
Meddela de nominerade via sociala medier/bloggar.

Personen som nominerade mig länkar jag till ovan.
Frågorna svarar jag på nedan.
Mina nomineringar är (utan inbördes ordning) – Jag har försökt hitta bloggare som har färre än 200 följare, men om ni vet med er att ni har fler än 200 följare behöver ni förstås inte svara på frågorna om ni inte verkligen vill! Jag utmanar även alla andra bloggare som läser detta och som inte finns på min lista nedan men ändå vill svara på mina frågor – :

 1. Bokstävlarna
 2. Eva Holmquist

Mina elva frågor är:
 1. Vad läser du just nu?
 2. Vilken är din senast köpta bok?
 3. Vad får dig att köpa/inte köpa en viss bok?
 4. Vilken/vilka är din/a favoritförfattare?
 5. Spelar det någon roll för dig vilket kön/etnicitet författaren har när du väljer att läsa en viss bok?
 6. Vad betyder språket i en bok för dig?
 7. Vad får dig att vilja läsa om/inte läsa om en bok?
 8. Vad får dig att läsa fler böcker av samma författare?
 9. Vad får dig att tycka om en bok?
 10. Vad tycker du är viktigast när det gäller vad du läser (språket/innehållet/huvudpersonen eller annat)?
 11. Vilken bok skulle du rekommendera mig att läsa?

Här är frågorna jag fick, tillsammans med mina svar.
 1. Vilken bok läser du just nu?
Jag har haft en väldig lässvacka men just läst ut Kim M. Kimselius bok Staden på andra sidan – Kompassen, som jag recenserar här. Tack vare den boken har jag nu kommit ur min lässvacka och börjat läsa igen. Sedan tidigare har jag en bunt böcker som jag börjat i men inte läst ut, och vissa av dessa har det tagit sådan tid sedan jag sist läste i, att jag funderar på att börja om från början i läsningen av dem, för att göra dem rättvisa. Det gäller främst Wool av Hugh Howey (läst under hösten och efter det en sida nu och då under vintern), men eftersom jag tycker att det är en så bra bok och jag minns allt så tydligt i den tror jag att jag kan fortsätta där jag är, på sidan 129 av 563. En annan bok jag håller på med men inte läst i på evigheter (den var menad att vara en tågpendelbok) för att jag tycker att den är så tråkig är Änka i ett år av John Irving. Jag är på sidan 334 av 536. Jag läser även Björnar kan inte springa i nedförsbacke – Och 200 andra tvivelaktiga påståenden av Robert Anwood, men det är en humorbok med korta avsnitt så den behöver inte läsas i ett svep, så den läser jag i lite nu och då; just nu är jag på sidan 50 av 322. Vad jag däremot nyligen börjat i och tänker fortsätta att läsa i (för jag tycker den verkar riktigt bra) är Deathless av Catherynne M. Valente som jag köpte på The English Bookshop i Uppsala för bara någon månad sedan (efter rekommendation av expedit i butiken när jag ville ha något i samma anda som Neil Gaimans böcker) (är på sidan 26 av 352. Dessutom har jag nu i helgen köpt och på flygplanet hem från London börjat läsa The Art of Character av David Corbett, en fackbok om skrivande, eller mer specifierat ”creating memorable characters for fiction, film and tv”. Jag håller även på att lyssna på en ljudbok, Burial Rites av Hannah Kent. Den började jag att lyssna på i höstas. Efter ett alltför långt upphåll började jag om nu i våras att lyssna och har väl kommit ungefär halvvägs. Det är en väldigt bra bok och en mycket bra uppläsare – den bästa ljudbok jag någonsin lyssnat på – både boken i sig och uppläsningen.
 1. Vad för slags böcker vill du INTE läsa?
Jag är inte genreberoende. Även om vissa säger att ”du läser bara fantasy”, eller ser att jag läser förskräckligt många barn- och ungdomsböcker för att vara vuxen så måste jag säga att jag gärna läser från ett brett urval av genrer, även romaner och noveller och då och då till och med en deckare eller två. Science fiction läser jag också gärna samt allt möjligt annat. Till och med en biografi ibland eller någon fackbok i ett intressant ämne. Det enda jag håller mig ifrån är riktigt sliskiga kärleksromaner utgivna av Harlequin. Det är också vissa författare eller böcker i just förlaget Harlequin och dylika som jag inte kan med; när språket är banalt och alltför klichéaktigt, när klichéerna staplas på varandra och allting är totalt förutsägbart. Då är det bara gäsp och så vänder jag mig åt ett annat håll. Jag har också svårt för skräck. Med det inte sagt att jag inte alls läser skräck, för det gör jag uppenbarligen, inser jag när folk nämner böcker i genren och jag faktiskt läst dem. Men jag är ganska känslig av mig och har alltför livlig fantasi för att jag ska kunna uppskatta skräck utan att bli alltför rädd själv. Jag är inte mycket för biografier eller memoarer – om det inte är Muminpappans memoarer eller en biografi om en människa jag verkligen tycker är intressant på fler sätt än ett. Men annars håller jag mig ifrån sådana böcker. Fackböcker måste handla om något jag är intresserad av för att jag ska läsa dem, så det är många jag inte ens tittar åt.

3. Vilken författare, död eller levande, skulle du helst vilja träffa?

En levande författare: Neil Gaiman. En nyss död författare som gick bort alldeles för tidigt: Terry Pratchett. En sedan några år död författare som borde ha fått leva längre: Diana Wynne Jones. En ännu mer död författare (höh; i alla fall död en längre tid): William Shakespeare – för att se och träffa mannen bakom myten.

4. Vilken är den senaste boken du har köpt?

Jag var i London helgen som var och köpte böcker för över tusen kronor. Sju böcker på Foyles, en bok på Waterstones och en bok på flygplatsen i London (flygplatsboken tekniskt sett den senast köpta). Varför, åh, varför, varför, varför – är svenskarna så dåliga på att ha bokhandlar (hallå, en enda bokkedja + en enda till oberoende) och bokhandlar som bara är en enda futtig liten våning med böcker och allt möjligt annat, när det finns bokhandlar som ovannämnda med fem våningar och bara böcker, böcker, böcker... Böckerna jag köpte på Foyles: My Real Children av Jo Walton, How the Light gets in av Pat Schneider, Rivers of London av Ben Aaronvitch, Princess Knigh part 1 av Osamu Tezuka, L change the WorLd written by M, translated by Takami Nieda av Takami Nieda, Saga volume Four av Brian K. Vaughan och Fiona Staples, The Art of Character av David Corbett. Boken jag köpte på Waterstones: Pom Pom gets the grumps av Sophy Henn. Boken köpt på flygplatsen: Witch Wars av Sibéal Pounder. Och jag höll verkligen igen – kunde ha köpt det dubbla och mer ändå.

5. Om du får ett paket i morgon som du vet innehåller en bok, vilken bok hoppas du att det är?

Jag skulle hoppas på att det är den bok som jag lade bort och åt sidan när Foyles var på väg att stänga bara inom ett par minuter och jag måste välja vilka böcker jag skulle köpa och vilka som måste ryka; jag lade bland annat undan en bok som jag tyckte verkade väldigt rolig men som jag nu typiskt nog inte kommer ihåg alls vad den hette eller vem författaren var, bara ungefär hur den såg ut på framsidan för att det fanns andra jag prioriterade högre just då i stressen och brådrasket.

6. Vad får dig att välja att köpa en viss bok?

Det är flera kriterier som väger in: författarnamnet – om jag läst en bok av författaren förut och vill läsa mer av honom/henne så väger det tungt och jag samlar gärna på mig böcker av mina favoritförfattare; genren – om den till exempel är kategoriserad som fantasy eller science fiction hittar jag den lättare på bokhandeln eftersom jag alltid besöker de hyllorna, eller om den som fackbok till exempel är kategoriserad under ”creative writing” så kommer jag definitivt att överväga ett köp. Annat som får mig att välja en viss bok är: baksidestexten – om den lockar till läsning men inte avslöjar för mycket – och omslaget – om designen/illustrationen tilltalar mig och inte ser för ”billig” ut eller ser ut att tillhöra en genre som inte alls lockar mig så kanske jag överväger ett köp. Priset spelar också in. Tjockleken på boken har ingen betydelse om det inte är så att det är en väldigt tunn bok som gör att priset blir ett överpris i mina ögon. Annars köper jag gärna både tunna och tjocka böcker och allt däremellan.

7. Läser du böcker på andra språk än svenska?

Ja, det gör jag. Jag läser gärna på originalspråk om jag kan, men antalet språk jag kan är begränsade så det blir tyvärr inte på så många andra språk. Jag läser ofta och lätt och ledigt gärna på engelska. En önskan jag har är att läsa böcker även på franska men min franska haltar lite, trots tre år på högstadiet och två år på gymnasiet. Jag har inte hållit igång mina franskkunskaper som jag borde. Dock har jag en hylla med böcker på franska som jag skulle vilja läsa och en bok jag håller på i (nu var det väldigt länge sedan jag läste i den sist): Marina av Carlos Ruiz Zafón. Samt att jag gärna lånar och läser barnböcker på franska i vilda ambitioner med inte mycket verklig substans. En dröm är att kunna läsa på japanska – där jag bara har nybörjarkunskaper och äger ett par mangaböcker samt ett par romaner på japanska som jag längtansfullt sneglar på.

8. Om du fick ta med dig en enda bok till en öde ö, vilken skulle du välja?

Då skulle jag välja att ta med mig The Illustrated Stratford Shakespeare – All 37 Plays , All 160 Sonnets and Poems, Over 450 Illustrations, 1024 Pages, bara för att kunna täcka all tid jag var fast på ön samt kunna inspireras till eget skrivande och öva på både engelska och amatörteater medan jag ändå höll på.

9. Vad föredrar du? Vanliga böcker, e-böcker eller ljudböcker?

Vanliga böcker är att föredra – de är fysiska, går att bläddra och ta på, går att bläddra tillbaka till sådant man glömt eller missat, är lätta att leta i, hitta i, stryka under eller över i (även om jag inte gör sådant), går att ha i hyllan och behålla som fysiskt minne. På andra plats kommer ljudböcker som jag mer och mer kommit att gilla, men man kan inte ta på dem och det är svårt att leta upp citat eller bläddra fram och tillbaka i dem, så det är helt klart en nackdel. E-böcker ger jag inte mycket för.

10. Var läser du (eller lyssnar på böcker) helst? I sängen, i soffan, på bussen...?

Jag läser helst i sängen (det är också där jag ligger och lyssnar på ljudbok), en vana från då jag var barn och inte hade någon soffa eller stol jag satt på utan jag läste just i sängen. Ibland sitter/halvligger jag i soffan och jag läser även under pendlartid på tåg och tågstation och på flygplan, men buss och bil undviker jag att läsa i för då mår jag illa (såtillvida det inte är en ljudbok).

11. Vilken bok tycker du att jag ska läsa?

Eftersom du, Robert W, precis som jag, gillar att läsa historiska romaner så skulle jag rekommendera dig att läsa (om du inte redan gjort det) Katedralen vid havet och Fatimas hand av Ildefonso Falcones, en mycket bra spansk författare som jag börjat samla på mig böcker av – riktiga tegelstenar, allihop, så det är lång och bra läsning.

4 kommentarer:

 1. Shakespeare tror jag också skulle vara spännande att möta. Inte minst därför att det faktiskt finns ett rykte att han inte alls skulle vara författare till alla de kända verk som tillskrivs honom. Så en självklar fråga till honom skulle ju vara: "Okay Wills, did you or didn't you write Hamlet?"

  Intressant med Falcones. Har inte läst något alls av honom, men nu får jag kolla upp honom.

  SvaraRadera
 2. Anonym9:47 em

  Tack för nomineringen! Länkar till bloggen och frågorna här:
  http://skrivalasaleva.wordpress.com/2015/04/23/liebster-award-bokfragor-till-mig/

  SvaraRadera
 3. Tack för nomineringen. Jag kommer inte att delta i år, men är glad att vara påtänkt :)

  SvaraRadera
 4. Tack för nomineringen! Nu har jag faktiskt kommit så långt som att svara på dina frågor också. :)

  SvaraRadera