tisdag 21 april 2015

Recension: Staden på på andra sidan – Kompassen av Kim M. Kimselius

Jag hade världens bästa flygplansunderhållning när jag nu i helgen reste till London. Jag läste andra halvan av Kim M. Kimselius bok Staden på andra sidan– Kompassen på flygplanet och flygresan gick så mycket snabbare.
Kimselius har skrivit en mycket spännande fantasybok som i mångt och mycket även påminner om en saga. Hon kan verkligen konsten att skriva en blandvändare. Kapitlen är korta och varje kapitel – och då menar jag verkligen alla kapitel – slutar med en cliffhanger.
Markus har problem hemma med en styvfar som slår både honom och modern. När Markus hittar en underlig bubbla som för honom till en annan värld förändras allt. Världen han kommer till är både mystisk och förbryllande. Med sig på äventyret har han en flicka vid namn Matilda, som hjälper honom på ett högst oväntat sätt.
Språket är enkelt och lättförståeligt. Kimselius skriver så att alla förstår. Det är ett språk som flyter på och gör att man kan läsa boken i rasande fart precis som en riktig bokslukare och det är just en bokslukarbok det här är, mest kanske skriven för barn, men jag som vuxen slukade också boken och jag läser gärna fler böcker i serien om Markus.
Jag hoppas att Matilda är med även i de nästföljande böckerna för jag gillade verkligen henne också. Det kändes bra att det fanns med en stark flickkaraktär och någon som kunde ta hand om sig själv. Både Markus och Matilda växte och förändrades genom bokens gång – och det är något som jag uppskattar. Karaktärerna i en bok ska inte vara desamma i slutet som i början. Händelserna som sker, vare sig de är slumpaktiga eller formade av karaktärerna själva, påverkar och förändrar, både till det bättre och det sämre, men mest till det bättre och i slutändan har både jag och karaktärerna i boken lärt sig något om livet.
Kimselius andra böcker om Ramona och Theo har jag redan på min favorithylla över historiska romaner för barn och Kimselius bok om skrivande står på plats i hyllan med böcker om just skönlitterärt skrivande.
Just den här boken fick jag mycket generöst av Kim M. Kimselius själv som recensionsexemplar. Mitt första recensionsexemplar någonsin. Tack så mycket, Kim! Jag uppskattade verkligen boken och ser fram emot att få läsa mer av dig! Är väldigt spänd på att få läsa alla andra nya böcker du kommit ut med det här och förra året.
Tack vare den här boken har jag kommit ur min lässvacka, även om det gick trögt till en början. På flera månader har jag inte läst ut en enda bok (mest för att jag varit så kreativ själv med skrivande och målande och kanske också på grund av att jag läste så himla många böcker förra året). Den här boken har gett mig läsglädjen tillbaka! Nu ser jag fram emot att läsa igen.

1 kommentar:

  1. Åh vad glad jag blir! Tack för den fina recensionen 😄😊☺💞
    Kram Kim

    SvaraRadera