fredag 3 juli 2015

Recension: Drottning Pokou - Concerto för ett offer av Véronique Tadjo

Författare: Véronique Tadjo
Titel: Drottning Pokou – Concerto för ett offer
Originalets titel: Reine Pokou. Concerto pour une sacrifice
Förlag: Leopard Förlag
ISBN: 978-91-7343-155-2
Mitt exemplar: köpt på en utgallring på biblioteket för en krona
Utläst: 2015-06-17

Drottning Pokou handlar om en myt, väl känd i Elfenbenskusten. Enligt legenden kastar drottning Pokou sin ende son i floden för att befria sitt folk.

Véronique Tadjo omtolkar denna myt på flera olika vis, i fem olika berättelser där myten får olika slut, vissa tragiska, andra mer positiva. Med dessa berättelser ställer Tadjo frågor om kvinnors relation till makt och våld. Man kan dra vissa paralleller till dagens Elfenbenskusten (eller 2005 när boken först skrevs).

Boken är uppdelad i tre delar. Första delen heter Legendens tid och behandlar myten som den först var. I del 2, ”Ifrågasättandets tid”, frågar sig Tadjo om sanningen om drottning Pokou var en annan än legendens. I den tredje och avslutande delen, ”Fågelbarnets tid”, är det Pokous sons fortsatta berättelse vi följer, och genom sonen segrar drottning Pokou över ondskan och maktmissbruket, lidandet i världen och över döden.

En myt kan alltid vinklas på det vis berättaren finner lämpligast. Ingenting är säkert och varje version av myten ställer nya frågor, pekar på nya orättvisor och belyser människans förmåga till ondska, hur lätt det blir våld, sorg, hur lätt männiksna har för att anklaga sig själv eller andra.

Det är en bok att läsa och läsa om och en bok att diskutera. Den är kort och välskriven. Jag ger den fyra av fem möjliga stjärnor. Svartvita illustrationer bidrar till stämningen.

2 kommentarer:

  1. Spännande - den har jag missat. Jag kan rekommendera Tadjos Lång från min far om du vill läsa mer av henne.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för tipset! Tadjo är en ny författare för mig, så det är kul med tips - och roligt att det finns annat av henne som är översatt till svenska.

      Radera