torsdag 9 juli 2015

Recension: Sense and Sensibility av Jane Austen

Författare: Jane Austen
Titel: Sense and Sensibility
Antal timmar: 3
ISBN: 1-844-56037-6
Uppläsare: Kate Winslet
Utmaning: ett bidrag till min Klassikerutmaning/Klassikersommar
Mitt exemplar: ljudbok lånad på det lokala biblioteket
Utläst: 2015-07-02

Den här boken lyssnade jag på som ljudbok, på engelska. Kate Winslet läste; hon är mest känd från filmen Titanic, men hon har också varit med i en filmatisering av just Senste and Sensibility (Förnuft och känsla) där hon spelade den känslosamma systern Marianne.

De flesta vet väl vid det här laget vad Sense and Sensibility/Förnuft och känsla handlar om. Systrarna Dashwood med mor blir förpassade till att bo i ett litet hus på landet, och de två äldsta systrarna vill gärna blir gifta men både förnuft och känsla står i vägen. De måste lära sig att bemästra både och för att kunna hitta och behålla de män de är intresserade av, och vilka är det egentligen de väljer och vilka väljer dem?

Den yngsta systern fanns med i bakgrunden men fick väldigt lite plats och blev väldigt dimmig, knappt märkbar, knappt existerande över huvud taget. Varför hon alls skulle vara med kan man fråga sig, då hon inte fyllde någon större funktion och knappt alls fick någon personlighet.

Boken är skriven ur Elinors perspektiv. Kate Winslet läste bra och kunde uttrycka sig både som Elinor och som Marianne. Dock läste hon ganska snabbt, något som i och för sig passade bra i den här sortens bok.

Vad jag slogs av när jag lyssnade var bristen på miljöbeskrivningar. Det finns några få, men de är ytterst få och ytterst sparsamma. Bristen på beskrivningar av personerna och miljöerna är ett litet minus i kanten för mig, som gärna hade fått veta mer om sådant.

Å andra sidan bär boken sig bra utan onödiga beskrivningar. Det är dialogen och själva språket som är tjusningen, sådär som det är med Jane Austen. (Jag har läst en hel del om henne under mina litteraturvetenskapskurser.)

Vad gäller Austens böcker har jag dock bara läst Emma tidigare, men jag läser gärna fler böcker av Austen. Faktum är att jag lånat Persuasion som ljudbok och tänker lyssna på den efter att jag är klar med Gone Girl av Gillian Flynn (jag ville ha en Austen-paus).

Jag gillar verkligen sättet Austen skriver på, alla nyanser, alla ironier och betraktelser som är subtila, som kan gå den mindre observante förbi, och alla undermeningar och humorn som ligger och smyger i bakgrunden.

Den får fyra av fem möjliga stjärnor på Goodreads av mig.

8 kommentarer:

 1. Jag har aldrig lyssnat på ljudböcker på engelska, kanske borde testa just med Austen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan rekommendera det! Det funkar förvånansvärt bra att lyssna på engelska. :-D

   Radera
 2. Jane Austen är en favorit hos mig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad kul, Sara Pepparkaka! :-D Hon är kanske inte någon favorit för mig, men väl läsvärd och väldigt speciell. Mycket bra! :-D

   Radera
 3. ingen dålig uppläsare heller! tack för tips!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varsågod, Mrs Calloway! :-) Nej, jag blev förvånad, hon läste riktigt bra. :-) Över lag har det lilla jag lyssnat på på engelska hållit väldigt hög klass.

   Radera
 4. Gillade det humoristiska i Austens Förnuft och känsla! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det gör jag också, Åsa C. Austens subtila humor är största behållningen i hennes böcker! :-D

   Radera