lördag 18 september 2010

Bokfrågornas ABC del 13 - Bokstaven M

Idag är det bokstaven M som gäller. Lycka till!

Berätta om en bok där mat har stor betydelse.

I Kiran Desais ”Kalabalik bland guavaträden” lagas det en hel del mat, speciellt till huvudpersonen när han sitter uppe i guavaträdet och inte vill komma ner, hans oroliga mor lagar åt honom. Han äter, såväl som aporna. Han blir en helig man och ryktet sprider sig om honom där han sitter i trädet. Pilgrimer kommer i busslaster från när och fjärran…

Vems memoarer skulle du helst av allt vilja läsa?

Jag är inte mycket för att läsa memoarer. Har knappt läst någon sådan bok alls. ”Muminpappans memoarer” av Tove Jansson är väl det närmaste jag har kommit. Det är en rekommendabel bok, för övrigt, men den har jag redan läst. Så om jag skulle välja någon annans memoarer, någons som inte var fiktiva, skulle jag säga ”En geishas memoarer” som faktiskt står, oläst än så länge, i min bokhylla. Den vill jag verkligen läsa, så jag kanske får revidera min åsikt om memoarer…

Man Booker Prize for Fiction har delats ut till en författare inom det fd. brittiska samväldet sedan 1969. Här finns alla vinnarna. Här du någon favorit?

A.S. Byatt är en av mina favoritförfattare, dock har jag inte läst boken hon vann med, dvs. ”Possession”, men den finns oläst och väntande i min bokhylla.

Kiran Desais ”The Inheritance of Loss” har jag också läst, såväl som hennes andra ”Kalabalik bland guavaträden”. Jag tyckte bättre om den sistnämnda.

Oläst står även i min hylla ”God of Small Things” av Arundhati Roy, någon gång ska jag läsa den, såväl som den bok av V.S. Naipaul som jag har (en annan än prisets ”In A Free State”).

Penelope Livelys bok ”Moon Tiger” har jag heller inte läst, men jag har läst ett par barnböcker av henne, och de tyckte jag om, men de lämnade bleka minnen efter sig snarare än bestående sådana.

Margaret Atwood har kommit att bli en favoritförfattare hon också, men jag har inte heller där läst just ”The Blind Assassin”. Speciellt förtjust är jag i Atwoods ”Oryx & Crake”.

Sammanfattningsvis kan man säga att mina två favoriter bland prisvinnarna är A.S. Byatt och Margaret Atwood.

Jag söker också en bok om makt.

Fler böcker än man inser handlar nog om makt. Ofta används makt, i alla möjliga sammanhang. Makt över hela mänskligheten handlar det ofta om i High Fantasy-genren. Det onda mot det goda, i stor och väldig kamp. Där ofta den enskilda människan gör skillnad och vågar stå upp emot ondskans makt. En bok där just ondskan, här i form av kyla och ondvinter, spelar stor roll är ”Eldbärare”, en bok jag just läst ut, en mycket spännande historia, andra boken i en serie om fem. Första boken heter ”Ondvinter”. Det är svensk fantasy när den är som bäst, nyutgiven, skriven av Anders Björkelid. Riktiga slukarböcker.

(Om du undrar vad det här är för något eller om du också vill svara på frågorna ovan, surfa iväg till "enligt O" - det var hon som skrev frågorna.)

2 kommentarer:

  1. Kalabalik bland guavaträden vill jag verkligen läsa! Har inte läst något av Kiran Desai ännu. Inte av A S Byatt heller, tack för tipset!

    SvaraRadera
  2. Varsågod, kul att du gillar tipsen! Hoppas du också tycker om att läsa Kalabalik bland guavaträden! :-D

    SvaraRadera