lördag 23 april 2011

En hyllning till böcker

Världsbokdagen. Påskafton. Inte vilken dag som helst, med andra ord. Jag firar på fler än ett sätt. Framåt kvällen, alltså ungefär när det här inlägget postas, blir det påskmiddag, men innan dess – mellan äggkok och efterrättslagande – ska jag passa på att läsa. För jag måste ju passa på att läsa en dag som denna. Mellan påskgodis och påskmiddag, bland kycklingar och färgglada fjädrar, ska jag dyka ned i en god bok.

Tidigare lånade jag massor på biblioteket. Jag lånar fortfarande en hel del av och till, men mer och mer har jag känt hur kul det är att faktiskt äga böcker; man kan återvända till böckerna på ett helt annat vis. Och gillar man att anteckna i marginalen eller på annat vis göra märken/kommentera det man läser, är det en stor fördel om man äger böckerna och inte ”förstör” boken för någon annan. Nu är inte jag så mycket för att anteckna i eller på annat vis göra åverkan på mina böcker.

Men jag skriver ju mycket själv, skönlitterärt, vill lära mig författarhantverket på ett bra vis. Och då är det ytterst värdefullt med omläsning och att återvända till böcker man redan läst. Sedan pryder ju böcker verkligen sina bokhyllor. Jag säger som så här: böcker kan man aldrig få nog av.

Sedan jag hittat till och verkligen fått upp ögonen för second hand, tack vare en god väninna, har jag köpt många böcker till bra pris, allt från en krona till trettio kronor. Pocketar trängs med inbundna hemma. Jag har ytterst svårt att göra mig av med böcker. De böcker jag sorterat ut har åkt in i förrådet i kartonger. Bara två gånger har jag gjort mig av med böcker – såvitt jag kommer ihåg i alla fall.

Första gången, det var när jag flyttade för nu snart ett år sedan från att bo ensam till att bli sambo, och största anledningen då till att jag faktiskt gjorde mig av med böckerna, var att vi skulle få plats i vårt nya boende, så jag visste att det så att säga ”krävdes” av mig att jag gjorde mig av med en del grejor. Då skänkte jag faktiskt bort en kasse böcker till Myrorna – jag ställde kassen i Myrornas bod på Återbruket.

Andra gången var nu i vintras.

Med en underlig känsla i maggropen gav jag en kasse böcker till butiksbiträdet på Röda korset. Efteråt gick jag igenom i huvudet, vilka böcker det var som jag gett bort, tänkte att jag skulle ha tittat igenom högen en extra gång... men… Ångrade jag mig? Nej, faktiskt inte.

När jag köpt så många böcker på second hand ville jag göra samma goda gärning – skänka bort böcker som ger någon annan glädje. För det är ju en stor glädje att läsa! För att lära, för att få känna och för att få tänka och utveckla både sitt inre och sin yttre värld. Vad vore världen utan böcker?

Jag samlar inte bara på böcker, utan också på bokmärken att sätta i boken jag för tillfället läser. Och på ett av dem står ett härligt ordspråk som får avsluta det här blogginlägget och min hyllning till böckernas värld (som är en reflektion av vår egen tillika fantastiska värld):

”A room without books is like a body without a soul”

----------------------------------------------------------------------------


Tack till Enligt O som kommit på den eminenta idén som med hennes egna ord presenteras nedan.

Den 23/4 är det inte bara Påskafton, utan även Världsbokdagen. Visst vill du fira den med en massa bra blogginlägg?!

Under dagen firar 24 bloggare med en bloggstafett av specialskrivna inlägg som har med böcker och läsning att göra. Med början 00.01 kommer du att kunna läsa ett nytt inlägg på en ny blogg varje timme, ibland tätare än så, fram till 23.59.

De deltagande bloggarna och den tid deras blogginlägg publiceras finner du nedan:

00.01 enligt O

01.00 och dagarna går…

02.00 Ariels Bokhylla

03.00 Eli läser och skriver

04.00 Can’t sleep, must read

05.00 Fiktiviteter

06.00 Böcker x 3

07.00 Marias Bokblogg

08.00 the curious case of the books

09.00 Tidnings Ida

10.00 Talk nerdy to me

11.00 Bokform

12.00 Boklesebloggen min

12.30 Bokomaten

13.00 Två träd i en bokskog

14.00 Mimmimaries böcker och annat

15.00 Inreda med böcker

16.00 Can’t sleep, must read

17.00 Havsdjupens sal

18.00 Ciccis Bokblogg

19.00 Böcker etc.

20.00 Lingonhjärta

21.00 Lyrans Noblesser

22.00 Ord och inga visor

23.00 En full bokhylla är en rikedom

23.59 enligt O

Mycket nöje!

6 kommentarer:

 1. Så mysigt att låta andra ta del av dina upplevelser genom att skänka. Jag ställer en kasse på jobbet ibland. Det brukar bli uppskattat. Tack för din text.

  SvaraRadera
 2. Jag älskar också second hand-böcker. Så fin på något vis med böcker som andra läst och älskat. Tack för fint inlägg!

  SvaraRadera
 3. jag köpte Nicole Krauss Kärlekens historia på Myrorna för ca en månad sedan. När jag bläddrade i den hittade jag ett kvitto från ett hotell i New Dehli, så den boken har väl varit ute o rest :)

  SvaraRadera
 4. Här är en till som gillar att shoppa loss på second hand. Och jag ger bort en kasse lite då och då.

  SvaraRadera
 5. Och jag tycker om fräscha nya böcker... Men ger gärna bort när det måste rensas i bokhyllorna.
  Trevligt inlägg!

  SvaraRadera
 6. Jag borde bli bättre på att rensa. Har en del böcker som står i bokhyllan som jag liksom inte känner för att läsa, och de borde verkligen förflyttas till nåt annat ställe...

  SvaraRadera