tisdag 7 januari 2014

Läsutmaning: Klassiska Kvinnor

Jag tänkte vara med på Feministbibliotekets läsutmaning Klassiska Kvinnor, som pågår från nu i januari 2014 till den 15 september 2014. Utmaningen går ut på att man läser minst fem böcker ur Feministiskt kanon. Jag har tittat igenom listan och hittade en rad böcker som jag antingen redan läst eller/och hade i min bokhylla. Nu har jag valt ut fem av dessa, som jag inte läst än. De böcker jag ska läsa är följande:

1. Charlotte Brontë - Jane Eyre
2. Doris Lessing - Den femte sanningen
3. Ursula K. LeGuin - Mörkrets vänstra hand
4. Erica Jong - Rädd att flyga
5. Agnes von Krusenstjerna - Av samma blod

Ursula K. LeGuin har jag läst många böcker av förut. För er som följer/följt min blogg vet ni redan att hon är en av mina favoritförfattare. Just "Mörkrets vänstra hand" har jag påbörjat vid tidigare tillfällen, men aldrig läst ut, inte för att jag inte velat läsa den utan för att det bara inte blivit av. Nu ska jag göra ett sista försök och äntligen läsa om och ut boken.

Agnes von Krusenstjerna läste jag första gången 2002 - 2003 då jag läste Litteraturvetenskap på högskolan. Vi skulle då läsa de två första böckerna i serien om fröknarna von Pahlen. Jag passade på att köpa hela sviten, sju böcker, när jag ändå höll på. Av olika anledningar har läsningen av dessa böcker dragit ut på tiden. Eftersom "Av samma blod" är sista boken i serien ser jag det som en anledning till att läsa klart de återstående böckerna.Den fjärde boken, "Porten vid Johannes", läste jag ut 2011. Sedan dess har det inte blivit fler böcker. Jag fastnade mitt i min läsning av "Älskande par", den femte delen. Nu ska jag börja om på "Älskande par". Således blir det tre böcker av Agnes von Krusenstjerna innan september, men det är helt i sin ordning. Kommer att kännas bra att äntligen läsa klart de där böckerna av henne och avsluta serien.

4 kommentarer:

 1. Jag vet varför du inte läste ut Fröknarna von Pahlen. Det var för att de är urtråkiga ;) Det roliga börjar i bok fem och när du läser av samma blod kommer du att tycka att det var värt det, jag lovar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hanna, måste ha varit därför jag inte läste de snabbare! De blev utkonkurrerade av allt annat jag vill läsa. Men men, nu ska det bli av. Det låter lovande att Av samma blod är riktigt läsvärd, ser fram emot att läsa den! Tack!

   Radera
 2. jag ska läsa några samma

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad kul! Då kan vi jämföra läsupplevelserna sedan. :-) Hoppas du gillar det du läser!

   Radera