fredag 15 april 2016

Bokbloggsjerka: Biografier, memoarer och liknande

 Veckans bokbloggsjerka, arrangerad av Annika, lyder som följer:

Hur ställer du dig till biografier, memoarer och liknande? Är det något du läser, har du någon favorit, finns det någon du skulle vilja veta mer om eller är det något som du absolut inte är intresserad av?

Varken biografier, memoarer eller liknande är min kopp te, om man säger så. De skulle i så fall vara skrivna av någon som jag hyser ett verkligt och genuint intresse för, och sådana finns inte många att välja på, eftersom jag inte är någon idoldyrkare (om man bortser från att jag har favoriter bland skönlitterära författare), eller har något som helst kändisskapsintresse. Med det sista menar jag att jag har noll intresse för, om inte rentav antiintresse, för kungligheter, kändisskvaller och dylikt.

Den enda memoar som jag läst – och älskat – är ”Muminpappans memoarer” av Tove Jansson. Men det är fiktiva memoarer, och dessutom om ett mumintroll.

Jag har en reseskildring eller biografi eller vad man skulle vilja kalla det, som jag köpte på impuls på second hand, och som jag har för avsikt att läsa någon gång och det är ”Roadshow: Landscape with Drums, A Concert Tour By Motorcycle”, skriven av Neil Peart, trummisen och låtskrivaren i det kanadensiska bandet Rush – som är mitt absoluta favoritband vad gäller musik, och har varit så länge. Boken följer Neil Peart och de två andra bandmedlemmarna i Rush, under sommaren 2004, då de gjorde en världsturné för att fira 30 år som band. De åkte bland annat till Sverige det året, och jag såg dem live i Globen, i Stockholm.

Sedan har jag en bok skriven av en svensk sångerska och en av de få svenska musiker jag har som favorit, och det är Louise Hoffsten, och hennes ”Blues”. Den boken fick jag för många herrans år sedan och borde ha läst vid det här laget, men snart så, ska det bli av. Det måste väl sägas vara något liknande biografi eller memoar?

Så för någon som inte vill läsa memoarer eller biografier bara för att, eller för att personen är en "kändis", har ni några tips?

17 kommentarer:

 1. Haha Muminpappans memoarer har jag också läst och gillat! :)

  SvaraRadera
 2. Skulle nog vara intressant att läsa om Hoffsten :)

  SvaraRadera
 3. Jag känner ungefär likadant som du. Men blir lite intresserad av muminpappans memoarer. 😊

  SvaraRadera
 4. Jag känner ungefär likadant som du. Men blir lite intresserad av muminpappans memoarer. 😊

  SvaraRadera
 5. Man behöver ju inte vara fast i idolträsket för att läsa biografier? Jag kan inte påstå att vare sig Zlatan eller Patrik Sjöberg hör till mina idoler, men deras biografier är ruggigt intressanta. Även om man kan tycka att det är liiiite för mycket sportreferat över dem :)

  SvaraRadera
 6. Muminpappans memoarer är nog de enda ur just memoarfackat jag kan tänka mig att läsa. ;)

  SvaraRadera
 7. Louise Hoffstens bok skulle jag absolut kunna tänka mig.

  SvaraRadera
 8. Jag gillar inte heller rena kändisbiografier. Men Muminpappans memoarer blev jag nyfiken på.

  SvaraRadera
 9. det finns ju fullständiga mängder av fina författarbiogrefier - och memoarer som är hur intressanta som helst! jag läser memoarer, biografier och autofiktion med viss distans

  SvaraRadera
 10. Louise Hoffstens bok är jag lite nyfiken på.

  SvaraRadera
 11. Tack för trevliga tips. Finns många trevliga kändisbiografier som man kan blanda med andra som inte är lika kändisinriktade.

  SvaraRadera
 12. Läser inte så ofta biografier men alltid kul med tips!

  SvaraRadera
 13. Läser inte så ofta biografier men alltid kul med tips!

  SvaraRadera
 14. Det finns ju många olika kategorier av biografier och memoarer så det handlar nog mycket om vad man är gillar för övrigt. Vill du läsa om andra länder? Historiska händelser? Politik och ekonomi? Eller bokrelaterade historiska böcker? Det finns ju många områden om intresset finns. För mig har intresset kommit först de senaste året.

  SvaraRadera
 15. Hoffstens bok skulle nog vara riktigt intressant att läsa. Hon verkar vara en spännande person.

  SvaraRadera
 16. Mumminpappans memoarer skulle jag säkert kunna läsa.

  SvaraRadera
 17. Mina favoriter är Lemmy Kilmisters White Line Fever och Ozzy Osbournes Jag, Ozzy och även om man inte gillar deras musik så är de roliga att läsa, just för att de fört ett sånt absurt liv. Jag tror inte jag någonsin skrattat så mycket som när jag läste de böckerna.

  SvaraRadera