fredag 30 september 2016

Läsrapport: september 2016

Det är roligt att läsa igen. Mest har jag på sistone läst fackböcker. Jag har så många idéer och så mycket inspiration ändå, så de skönlitterära böckerna får vänta lite. Jag behöver inte mer inspiration av det slaget. 

Istället vill jag ta tag i mitt liv, göra saker, utvecklas på alla håll och kanter. Därför tar jag till mig av olika fackliga böcker, mest självhjälp och tips och trix för själslig och handgriplig livsutveckling.

Böckerna jag läst ut i september är följande:

  1. Själarnas resa av Michael Newton (lånebok)
  2. Få det gjort! av David Allen (lånebok)
  3. Sälj dig själv och ta betalt! av Ulla-Lisa Thordén (lånebok)

Dessutom håller jag på att läsa Medvetna val av Stellan Nordahl. Övriga böcker som jag påbörjat men inte avslutat kommer jag att börja om i vid tillfälle och läsa om från början, med undantag av Across the Nightingale Floor av Lian Hearn som jag kanske kommer att backa ett par kapitel i och läsa framåt igen, när jag väl tar tag i boken. Nu har jag helt kommit bort ifrån den.

Sammanlagt antal sidor: 1002
Sammanlagt antal böcker: 4
Böcker av män: 2
Böcker av kvinnor: 2
Fackböcker: 3
Kapitelbok för barn: 1

Sämst var Få det gjort! av David Allen. Även om jag är väldigt förtjust i och tillämpar hans idé, är själva boken alldeles för tjock, alldeles för pratig och det märks att han får betalt per ord. Med tanke på hur mycket han lovordar effektivitet är det skrattretande att hans bok inte var mer effektivt utförd. Eller sorgligt. Han kunde ha hoppat över alla partier där han gör reklam för sin egen bok, sin egen metod och hur mycket andra har blivit hjälpta av hans metoder och idéer. Men som sagt, hans grundidé är det absolut inget fel på. Tvärtom.

Nu har jag en hel hög med recensionsexemplar att ta itu med under oktober, varav Medvetna val är den första.

Så ni som vill läsa mer och fler av blogginlägg från mig, kan se fram emot en förhoppningsvis större hög lästa böcker i slutet av oktober. Däremellan lovar jag att bjuda på recensioner av recensionsexemplar, en ny bookhaul för slutet av augusti-hela september, samt lite annat bokigt.

söndag 25 september 2016

Veckans nykomling

Veckans nykomling är ett recensionsexemplar från Hoi förlag. Elisabeth Hjortvid har skrivit boken Klyva vinden. Förutom det snygga omslaget, som var en trevlig bonus, lät boken intressant och spännande enligt baksidestexten.

Det verkar vara en kombination av historisk roman, äventyrsroman och fantasy. Jag gillar alla tre genrerna. Det ska bli mycket kul att få läsa denna bok. Jag kan tänka mig att den kan både förtjusa och inspirera. Redan baksidestexten inspirerar mig till eget skrivande. Min fantasi flyger iväg, förmodligen åt helt andra håll än innehållet i boken.

Här är baksidestexten citerad i sin helhet:

Det är 300-talet f. Kr. på stäpperna norr om Svarta havet. I denna magiska äventyrsroman får vi följa Arima, en ung kvinna som fått en pojkes uppfostran och lärts upp till konstsmed. För sin yrkesskicklighets skull blir hon en dag bortrövad av sarmater - ett ryttarfolk styrt av kvinnor.
Arima möter många motgångar men är fast besluten att skapa sig ett nytt liv. Hennes många talanger, inte minst med pilbåge och häst, väcker männens beundran men kvinnornas avund. Det blir svårare än hon trott att anpassa sig till kulturen i sitt nya hem. Sarmaternas lagar är obevekliga: för att få gifta sig måste en kvinna först visa sig stridsduglig genom att döda en manlig fiende. Arima vill inte döda, men vad händer om hon sätter sig över stammens urgamla lagar?

Klyva vinden är en berättelse om ett unikt kvinnoöde och modet att gå sin egen väg. En historisk äventyrsroman med inslag av folklore och magi där tiden och miljön spelar en central roll.

Tack till Hoi förlag för recensionsexemplaret!

fredag 23 september 2016

fredag 16 september 2016

Friday Reads: helgläsning vecka 37

Den här helgen kommer jag kanske inte att hinna läsa så mycket för jag har både födelsedagskalas (lördag) och krokikurs (söndag) på schemat. Men å andra sidan blir det några timmars tågresa under lördagen och då kan jag passa på att läsa. Krokikursen under söndagen blir på dagen, så jag kommer att ha kvällen ledig.

Därför kanske det ändå blir en hel del läst under helgen. Just nu koncentrerar jag mig mest på att läsa Få det gjort! av David Allen. Även om jag fortfarande håller på i de böcker som jag skrev om i förra veckans helginlägg.

Jag är redan över halvvägs in i Få det gjort! och börjar närma mig slutet. Är på sidan 269 av 399.

Även om David Allen har sina poänger och jag gillar själva grundidén i GTD-metoden (Get Things Done/Få det gjort), är boken skriven i typiskt amerikanskt "jag-får-betalt-per-ord-och-därför-upprepar-jag-allt-femtioelva-gånger"-manér. Boken hade lätt kunnat vara hälften så tjock och då hade David Allen fått boken gjord på halva tiden. Bara en sån sak!

söndag 11 september 2016

Läsrapport: augusti 2016

Under augusti kom jag igång så smått med läsningen igen. Kanske med betoning på smått, för det blev bara tre böcker, varav en novell.

Här är min läslista för månaden. Länkarna leder till mina recensioner.

  1. The Life-changing Magic of Tidying Up av Marie Kondo (fackbok)

Alla tre var riktigt bra på olika vis, så jag har ingen favorit.

Marie Kondos bok fick mig verkligen att röja och rensa. Jag håller fortfarande på med processen hon skriver om i sin bok. Det är en bok för alla som vill ha det lite mindre rörigt i sitt liv och på allvar börja tänka på varför man behåller och äger alla dessa saker omkring sig.

Recension: Tsunamin av Jenny Forsberg

I Tsunamin tar Jenny Forsberg upp ett ämne som berörde många när det hände. Året 2004 fick ett svårt slut för många familjer då den värsta tsunamin på länge drabbade Indiska oceanen.

Jenny Forsberg var på plats i Sri Lanka, men drabbades inte personligen av katastrofen. Ändå fick hon se mycket, och bland annat detta fick henne att skriva boken. Hon är en författare på fredagar. Besök gärna hennes blogg jennyforsberg.nu för mer information om henne och hennes författarliv.

Historierna i romanen är fiktiva, men bygger på verkliga öden. Vi får följa en svensk familj som drabbas hårt, en inhemsk familj som vet mer om vad som ska göras när sådant här händer, och en grupp elefanter, som handlar instinktivt.

När jag väl kom in i boken drogs jag med och kunde inte sluta att läsa. Jag gillade speciellt greppet med elefanterna och tyckte att de gestaltades mycket trovärdigt.

Det är berättelser som dröjer sig kvar, långt efter läsningen. Detta är en viktig bok som många borde läsa.

Inte bara för att det är ett minne om något hemskt som drabbade många, utan för att så många kunde ha levt i dag, om de vetat vad som drabbade dem. Det är i alla fall vad jag tror, efter att ha läst Forsbergs bok. Befolkningen på plats visste vad de skulle göra, men turisterna var helt ovetande.

Jag kan varmt rekommendera den här boken! Om inte annat lär man känna igen en tsunami, nästa gång det händer något dylikt. Man vet vad man ska göra – fly uppåt bergen, precis som elefanterna.

Läs den!

Tack till Jenny Forsberg för recensionsexemplaret!

Författare: Jenny Forsberg
Titel: Tsunamin
Förlag: Klartext
ISBN: 978-91-982483-2-6
Sidantal: 229
Mitt exemplar: recensionsexemplar

Köp boken här:

fredag 9 september 2016

Friday Reads: helgläsning vecka 36

Den här helgen läser jag två fackböcker.

Den ena boken är en recensionsbok, den andra boken har jag lånat på biblioteket.

Ja, jag gjorde ett undantag från min regel att inte låna några låneböcker det här året, utan bara läsa mina egna. Sälj dig själv och ta betalt av Ulla-Lisa Thordén kändes helt rätt nu när jag vill satsa mer, både på mitt skrivande, mitt illustrerande och på JMHkorrektur.

Boken Medvetna val av Stellan Nordahl känns också helt rätt just nu. Jag fick recensionexemplaret i precis rätt tid för mig.

Det känns som att massor händer kring mig just nu, både inom mig och utombords. Det är nog också då som jag vänder mig till fackböckerna inom ämnen som intresserar mig. Istället för att läsa skönlitterära böcker.

Vad läser du den här helgen?

söndag 4 september 2016

Recension: Tusen små bubblor av Petra Dessmark

Det här är en kapitel- och högläsningsbok för små barn. Den handlar om Agnes, fem år. Hon har problem med två stenar.

Agnes beger sig till skogen, till sitt favoritställe. Det är också där som hon stöter på en orange drake som hjälper henne när hon som mest behöver det. Först blir Agnes rädd för draken, men när hon kommer närmare blir draken mindre. Jag tolkar det som att draken, i takt med att hennes rädsla minskar, också blir mindre.

Draken hjälper och råder Agnes, berättar för henne om vilka sätt som hon kan hantera sina problem på.

Dessmark tipsar genom boken även läsaren eller lyssnaren, eftersom det här är en högläsningsbok för de yngsta.

Två knep lär Agnes av draken. De går ut på att man släpper på rädslan man bär inom sig. Hur gör man? Det berättar jag inte. För att veta mer om knepen, läs boken! Det är den väl värd!

Jag kan tänka mig att barn faktiskt kan ha nytta av den här boken, både tipsmässigt och genom att bli stärkta i sin egen situation. Klarar Agnes det, så klarar jag!

Det enda förvirrande var bubblorna. Det var både bubblor av oro och av lycka. Men jag antar att det finns både och.

Titeln Tusen små bubblor syftar på lyckobubblorna, som kommer när man är riktigt glad. I alla fall tror jag det. Bubblorna som kommer när man har kontroll över sina känslor och situationen. När man vågat göra något riktigt läskigt. När man insett att man faktiskt klarar av att hantera en riktigt svår situation. När man kan tänka: ”Även jag kan vara duktig och modig!”

Det här är Petra Dessmarks första barnbok, men det är inte hennes absoluta debut som författare. För att få veta mer om vad hon har skrivit, besök gärna hennes hemsida, http://www.petradessmark.com/

Tack, Petra Dessmark, för recensionsexemplaret!

Författare: Petra Dessmark
Illustratör: Moa Graaf
Titel: Tusen små bubblor
Förlag: BoD
ISBN: 9789176990933
Antal sidor: 56
Mitt exemplar: recensionsexemplar

Boken finns att köpa här:

Inbunden:

E-bok