måndag 28 februari 2011

Det går trögt

Det går trögt nu. Arbetet med Tusenskönan/PL/ML har avstannat. Kraven har samlat sig skyhöga inför novellen som ska skrivas till morgondagens skrivarcirkel. Uppgiften har bara påbörjats - 273 ord - och jag vet inte ens om det är bra nog... Krav som sagt.

Har inte tecknat idag men gjorde det varje dag förra veckan, mest på projektet jag presenterat på bloggen i inlägg nedan, men också "dagens teckning" var och varannan dag. Det känns kul med tecknandet! Men även där måste jag passa mig så att det inte blir KRAV av det hela som låser fast mig.

Jag har nyss - idag - läst ut "Rubinen i dimman" av Philip Pullman. Läste den som barn, men kommer inte ihåg något av innehållet. Bara omslaget. Den här upplagan hade ett annat omslag. Men den boken har jag fastnat rejält för den här gången - tycker mycket om den! Så melodramatisk och äventyrlig, och med en så stark och handelskraftig hjältinna - som dessutom är bra på sådant som matematik och vapen! Bara det! - En recension av boken kommer så småningom så håll utkik!

Nu ska jag återvända till novellskrivandet. Önska mig lycka till. Och kram på er! Ha en bra vecka!

lördag 26 februari 2011

Under pågående


Veckans teckningsprojekt.

måndag 21 februari 2011

Rösta gärna!

Rösta gärna i formuläret till höger, högst upp i högerspalten, om vad du helst vill läsa om på min blogg! Är det tokigt att jag har tre bloggar, kanske ska den här bloggen bli den enda? Du kan rösta genom att välja ett av alternativen men du kan också kryssa i så många svarsalternativ som det passar dig. Tack för din röst!

fredag 18 februari 2011

Fredagsmatlagning



Förberedelserna inför lördagens födelsedagskalas fortsätter. Igår fyllde jag år. Idag bakar jag köttfärspaj. Förhoppningsvis är den god. Det blev lite köttfärssås över, tillräckligt för att räcka till två stora jätteportioner till middag idag. Sambon och jag blev rejält mätta. Riktigt god köttfärssås blev det så det bådar gott för pajen. Ihop med bandspagetti var det i alla fall mumsigt!

onsdag 16 februari 2011

Chokladhack och simning

Jag trotsade handont och skrev 581 ord idag, på tåget och i väntan på tåget.

Det har inte varit så farligt i handen idag. Men armen kände jag av när jag hackade choklad till chokladmuffins. Det kan i och för sig bero på simningen - jag simmar två till tre gånger i veckan, senast idag.

Nu ikväll har jag äntligen fått lite tid till att redigera Tusenskönans kap. 1, ett kapitel som jag skrivit ut och läst och korrekturat på papper om och om igen den senaste veckan. Och nu har jag alltså äntligen fått tid till att göra korrigeringarna i kapiteldokumentet. Något som känns roligt och tillfredsställande att göra.

Så kan jag lämna det kapitlet bakom mig på riktigt. Jag har filat på det i evigheter, nu borde det väl vara tillräckligt bra...!

tisdag 15 februari 2011

Nollning och handsmärtor

Två nolldagar har det blivit, de allra första. Igår och i förrgår.

Idag har jag skrivit några ord, kanske ska skriva lite till så jag väntar med att redovisa den siffran. Men igår och i förrgår... Igår skrev jag på en uppgift till min skrivarcirkel, så det blev ändå en del skrivet. Det blev en kort ögonblicksbetraktelse eller kortnovell på 247 ord. Skriven direkt på dator.

I söndags skrev jag bara blogginlägg... Det skönlitterära var det ont om.

Men jag har en anledning till att det inte blivit mycket skrivet... Jag föredrar fortfarande att nyskriva för hand, och just nu är det mer än problematiskt, eftersom jag haft besvär med skrivarhanden. Plötsliga smärtor. En snabb strålande smärta utåt över handryggen. Så jag har inte velat arbeta för mycket med händerna, inte mer än vad jag verkligen måste. Därför har det varit handvila och därmed skrivvila i ett par dagar. Jag hoppas dock på snar bättring, och idag har jag inte känt något så det kanske går åt rätt håll. Hoppas, hoppas!

söndag 13 februari 2011

Veckan i siffror

Fortfarande är mitt mål 1000 ord per dag. Sista veckan har det dock varit svårt att komma upp i det antalet, kanske för att det är så mycket annat jag vill och måste göra och har gjort. Jag har ändå, trots dåliga dagar, verkligen skrivit varje, varje dag. Bara det är ett plus i kanten. Får jag till det som en riktig vana, kan jag göra stora framsteg (eller små), men framsteg varje dag!

Här är statistiken i korthet:

7/2: 105 ord.
8/2: 313 ord.
9/2: 677 ord.
20/2: 1617 ord.
11/2: 62 ord.
12/2: 57 ord.

En av sex dagar nådde jag mitt egentliga mål. Dåligt kanske. Men den dag jag skrev över tusen ord gjorde jag det med råge 1617 ord börjar likna National Novel Writing Month där varje dags mål är 1667 ord. Jag är inte helt nöjd, men jag försöker i alla fall. Ännu idag har jag inte skrivit något och det börjar bli sent. Några ord ska jag väl få ihop.

Nu under helgen har jag fortsatt med renskrivningen också. Det blir lite grand varje gång jag sätter mig, där också. Men lite är bättre än inget. Jag känner mig disciplinerad ändå, såtillvida att det faktiskt blivit lite skrivet var dag. Och att jag planerat och tänkt desto mer.

Dessutom har jag övergått från att skriva på PL till att fylla igen hålen på Tusenskönan.
Nu skapar jag också allteftersom ett nytt dokument för varje kapitel. Döper det till TSD1K1 (Tusenskönan del 1 kapitel 1) och fyller i och skriver nytt i ordentlig ordning. Det är SÅ mycket mer tillfredsställande. Nu vet jag att kapitel ett är helt klart och kan gå över till kapitel två, sådant tänk och sådan känsla är positivt stimulerande.

Just nu jobbar jag på kapitel två på Tusenskönan. Där är flera stora hål att fylla. Mycket nytt att skriva. Kul!

David Gibbins: Heligt guld

Det är första gången i vuxen ålder som jag läser en bok i äventyrsgenren: Heligt guld av David Gibbins. Boken innehåller sådant jag annars ser mest på film, som Indiana Jones eller andra skattletarfilmer. I låg- och mellanstadieåldern läste jag bland mycket annat även Enid Blytons fem-böcker och F.W. Dixons Bröderna Hardy-böcker. Heligt guld påminner om dessa. Det är spännande men också med viss distans. Boken igenom håller man sig utanför huvudpersonen, nära men inte inne i. Det är en allvetande berättare som talar. Fokus är på äventyret, nästan till sådan grad att man skulle kunna kalla äventyret – jakten på skatten för den egentliga huvudpersonen.

Det är första boken av David Gibbins som jag läser, jag har köpt den själv, den står numera i min bokhylla, och därmed är han med i en av årets utmaningar: BokTolvan.

Gibbins får mig att bli ännu mer intresserad av arkeologi och vikingahistoria. Även om just Gibbins bara fokuserar på norska vikingar, på ett vis som gör att man börjar undra om det bara var norrmän som var vikingar och inte resten av skandinaverna. Det är en av de många kritiska tankar jag har kring boken. Trots det gillade jag den. Det är spännande underhållning för stunden, men inte så mycket mer än så. Och ännu en gång – trots det eller kanske just därför kan jag tänka mig att läsa fler böcker av Gibbins, men det måste gå lite tid emellan böckerna.

Pajbakningsprojekt

Dagens stora projekt var pajbakning. En laxpaj och två ost- och skinkpajer blev det, eller Quiche Lorraine (ostpaj med skinka) som den sistnämnda också heter. Hoppas de blev goda! Jag kommer inte att provsmaka förrän till nästa helg då jag ska ha födelsedagskalas (fyller år på torsdag, den 17/2). Det blir fler pajer att baka under nästa vecka, härnäst blir det köttfärspajer.

lördag 12 februari 2011

Katarina Mazetti: Blandat blod

Jag trodde att ”Blandat blod” av Katarina Mazetti var den första boken av henne som jag läste. Men nu när jag googlat lite om henne, hittar jag på hennes egen hemsida en bok jag känner igen, som jag inser att jag faktiskt läst. Det är en barnbok, hade ingen aning om att hon var författaren till den boken. Det var många år sedan jag läste boken dessutom, så det kanske är förlåtligt. ”Köttvars trollformler” heter den lilla pärlan.

”Blandat blod” är också en pärla, speciellt om man som jag tycker om att läsa historiska romaner. Jag hoppas verkligen att Mazetti fortsätter att skriva just historiska romaner, för det gör hon verkligen bra. Hon har med ”Blandat blod” skrivit en spännande bok som engagerar mig.

Boken utspelas på slutet av 900-talet, på vikingatiden, och handlar om en familj, eller en släkt, där huvudpersonerna är tre: bröderna Svarte och Kåre, samt en flicka som så småningom blir kvinna och indragen i ett triangeldrama med de båda bröderna – hon tillhör från början en annan släkt som blandas med den andra, därav titeln på boken. Hon heter Milka. Men det är ingen kärlekssåpa i egentlig mening, nej, den här boken är så mycket mer och så mycket annat. Den har gott om riktiga historiska referenser, och en underbar närvaro – man är verkligen där med huvudpersonerna. Språket tilltalar mig, det är fullt av både människokännedom och humor.

Boken är den första i en serie om Släkten, ej att blanda ihop med bokserien Släktet som är något helt annat. Det här är en romansatsning från Historiska Media. Jag ser fram emot att läsa andra och tredje boken i serien som är skrivna av Karin Wahlberg och Catharina Ingelman-Sundberg. De tre böckerna som är de första i en längre serie är också de böcker jag läser i trilogiutmaningen 2011.

Mina böcker

(saxat från sida med samma titel)

Jag har skrivit klart ett antal projekt, som jag bearbetar och skickar till förlag, bearbetar och skickar till förlag igen, samtidigt som jag påbörjar nya projekt lite nu och då. Här är en lista på vad som är klart såhär långt:

  • Jag har slutfört sju bilderböcker för barn. Det är barnböcker med eller utan illustrationer som jag skickar till förlag för publicering. Än så länge har jag bara fått refuseringar men jag ger inte upp för det. De främsta är tre: BRAK, DF och MÖ.
  • En kapitelbok för barn.
  • En ungdomsbok.
  • En ungdomstrilogi som jag arbetar mest på för tillfället.Tusenskönan heter mitt stora romanprojekt. Det är inte färdigt än men det är på god väg. Antingen blir det en trilogi eller blir det en tjock tegelsten när det är klart.
  • Tre diktsamlingar plus ett antal lösa dikter.


Vid sidan om ovannämnda projekt har jag andra roman- och novellprojekt som jag jobbar på. Värda att nämnas är GPS, DBK och FUK - du kan läsa mer om dem i min blogg.

Älska, älska, älska kreativt skapande!

Jag älskar att skriva. Skrivande är ett outtömligt behov för mig. Ju mer jag skriver, desto mer vill jag skriva. Jag kommer att presentera mitt skrivande vidare under fliken Skrivande. Glöm inte att kika in där ibland - jag lovar att uppdatera!

Vill du läsa mer om vad jag skriver, se vidare under länken Mina böcker.

Vill du veta mer om vad jag gjort, kolla in min Konstnärliga CV.

Gillar du annat kreativt än just skrivande, glöm inte att jag har en blogg till. Där presenterar jag mina andra projekt. Jag virkar amigurumi, metalltrådsflätar, målar djur och annat på stenar med akrylfärg, målar tavlor med akryl och akvarell, tecknar och ritar. Läs mer på Creative Harmony, där jag skriver både på svenska och på engelska.

Livdag

En fredag med mycket annat än just skrivande... simning och pajbak, städning och umgänge - bland annat tevekväll, för att bara nämna några exempel. Så det blev bara 62 ord skrivna, nu precis innan midnatt. Annars har jag renskrivit lite också. Fredagen blev en livdag snarare än en skrivdag, om jag nu får vara lite fyndig.

torsdag 10 februari 2011

Ibland är det bra med försenade tåg

Tåget var femtio minuter försenat idag efter jobbet, vilket innebar att jag hade massor av dödtid att tillbringa hur jag ville. Jag valde att sätta mig med en stor kopp caffe mocca Wayne's Coffee och skriva i min lila skrivbok, sida upp och sida ned med blått bläck.

Det blev en hel del skrivet, kan jag säga. Jag ska räkna ihop orden och rapportera senare.

Vad som var ännu bättre var ju att jag fortsatte skriva på tåget också, så där blev det trettio minuter till, plus de trettio minuter jag tillbringade på tåget på morgonen, då jag också skrev. Massor skrivet idag med andra ord! - Något som är speciellt bra då det varit lite klent med skrivandet under helgen och igår... men man måste ju leva också!

måndag 7 februari 2011

Ny vecka och nya tag

Nu idag, måndag, har jag börjat redigera Tusenskönan igen. Boken är ju i princip klar, men det saknas en del, många hål mitt i handlingen - en del rätt stora sådana. Jag har redigerat och redigerat, börjar få till det som jag vill ha det annars nu.

PL/NaNo är ju bok 2 som det ser ut nu. Jag tänkte arbeta vidare på bok 1, alltså Tusenskönan, tills jag har den helt klar, och parallellt ska jag renskriva det jag skrivit på PL de senaste veckorna.

Jag har fyllt hela min svarta anteckningsbok, precis börjat på en ny likadan, fast lila, som annars ser lika oansenlig ut som den förra. Både redigeringsarbetet och nyskrivandet känns stimulerande och roligt just nu!

lördag 5 februari 2011

Skriver just nu

Vad har jag skrivit idag, hitills?

Det har blivit 60 ord på PL, 60 av 1000, och det på en lördag. Let's face it, det är lättare för mig att hålla skrivrutiner under vardagarna. Tågtid är perfekt skrivtid för mig.

Det jag skrivit på mest och senast är veckans skrivuppgift i skrivarcirkeln jag går, 85 ord har det blivit på temat "barnet i mig". Vi ska skriva en text, valfritt vilket slags, och gestalta det inre barn vi var och fortfarande är i någon mån.

Samtidigt sneglar jag på skrivartävlingar, har hittat Mitranias och 1av3.se:s, och skulle vilja skriva noveller. Var väldigt länge sedan jag skrev något "novelligt", jag är mer för längre projekt annars. Men jag vill gärna bita tag i utmaningar. Så länge jag fullföljer dem - vilket är sällsynt. Så lätt att vara entusiastisk i början.

Jag är en kråka - Vilken fågel är du?




You Are a Crow



You are highly intelligent and have a lot of mental strength.

You value self-reliance, and you work hard every day to improve your life.



You believe that life is magical, and you are always looking for new and exciting opportunities.

You follow your own path, and the turns you take are often unexpected and inspired.


Ord ger ord - ett klokt citat

Kim M. Kimselius skriver så vist i sin blogg:

"Glöm det där med att sitta och vänta på inspiration, sätt dig vid datorn och låt fingrarna ta över, då kommer orden. Ju mer du skriver, desto fler ord kommer det, så är det bara. I alla fall för mig!"

Så är det.

Jag tror helt klart att det är något att ta fasta på, också för mig. Kommer jag över motståndet och skriver på, förbi det, kommer jag in i ett flödesläge efter ett tag.

Går det trögt och jag bestämmer mig för att det är så det är just nu, skriver långsammare och kanske till och med slutar skriva... då blir det på samma vis nästa gång jag sätter mig vid skrivboken (jag skriver ju första utkastet på PL för hand just nu, som ni nog vet redan), jag stakar mig, kommer ingen vart och slutar kanske att skriva, ännu en gång.

Fortsätter jag däremot att skriva, kommer jag snart till "ord föder ord"-läget, och slutar jag mitt i ett sådant avsnitt, då går det också lekande lätt nästa dag när jag sätter mig för att skriva fortsättningen.

Nu ska jag ge mig ut i det okända och våga skriva "sämre" ord för att nå fram till de ord som verkligen hör till berättelsen och för den framåt.

torsdag 3 februari 2011

Ett sökande efter röda trådar

Mål: 1000 ord/dag. Det är vad som är ultimat just nu, jag kommer såhär i början förmodligen inte upp till det alla dagar, men det är målet... Just nu tänker jag mer "bara jag skriver varje dag är jag nöjd"... En bonus om jag når tusen, kul om jag skriver ännu mer än så, men det primära är att hitta skrivrutin, hitta vilken tid på dagen som är bäst och hur.

Så till statistikrapporten.

må 31/1: 661 ord.
tis 1/2: 790 ord.
ons 2/2: 253 ord.

Jag har inte helt koll på den nya karaktären än, därav snubblande när jag skriver om henne. Så det är lite därför det gick sämre den 31/1. Men den 1/2 började jag komma igång att rita lite smått. Jag tecknade ännu mer under onsdagen. Allt tecknande på onsdagen gjorde att skrivandet blev lidande som ni ser med mina knappt 300 ens ord. Dock är ju tecknandet en viktig del av författandet, eftersom jag vill illustrera också.

Bild och text går hand i hand, speciellt i bilderböcker. Text och bild fungerar väldigt bra i samverkan, även i informationssammanhang, som jag vet efter min utbildning i just informationsdesign. Hursomhelst, om onsdagen var tecknardagen, var dagen idag, torsdagen, skrivardagen. Dels har jag skrivit på själva boken, dels har jag skrivit - kortfattat - en viktig bipersons förehavanden under trilogins gång. Något som det verkligen är på tiden att jag får klarhet i, då han är en så viktig biperson, som betyder så mycket för handlingen. Dessutom skulle jag svika läsaren om jag tappade bort hans röda tråd.

Mycket har alltså blivit gjort idag, jag återkommer med ordräknandet, inte bara skrivit har jag gjort utan tänkt en massa, så hjärnan är i full gång med lösningar på saker och ting. Spännande.

Imorgon ska jag skriva vidare, jag återkommer då med dagsrapport och gårdagsrapport. Ha en fin torsdagskväll och -natt så länge!

tisdag 1 februari 2011

En uppmuntrande mening eller Dagens mail

Dagens mail får väl sägas vara den refusering av PGDBR - ett barnboksmanus jag skrivit.
Nu blir det till att redigera det manuset, samt teckna och göra illustrationer till det. Med illustrationer och finputsning borde det väl falla förlagen mer på läppen...

Den refusering jag fick idag var mer av en standardrefusering, i motsats till den tidigare jag fick med kommentar om att jag skulle bearbeta manuset ytterligare. Den här gången fick jag i alla fall en uppmuntrande mening som jag tänker hålla fast vid:

"Vi hoppas att du inte låter dig nedslås av att vi måste refusera just denna gång och att du fortsätter att skriva!"