fredag 25 januari 2013

Fyller på skelettet

Jag har veckomål istället för dagmål numera, på två projekt som jag arbetar parallellt med. VK och Tusenskönan. Veckomålen består i att skriva ett visst antal ord per vecka. Jag startade detta senare i januari än vad jag först tänkt mig, så jag har fått flytta fram min deadline.

Först funderade jag fram och tillbaka på vad som var rimligt egentligen, som ordmål, och kom fram till 6000 ord på VK, och 2500 ord på TS, men så insåg jag det orimliga i detta, speciellt som jag parallellt med mitt nyskriv ska redigera VK, inte bara skriva nytt på det projektet. Så jag halverade dessa mina mål, och kom fram till något som jag tyckte verkade rimligt: 3000 ord på VK och 1250 ord på TS.

Varje dag den här veckan har jag skrivit på tåget. Redigerandet hemmavid har det blivit lite si och så med, men jag har nyskrivit på TS varje dag, måndag till fredag, och det har gett resultat. Bra mycket bättre resultat än jag trott vara möjligt. Jag är uppe i hela 3765 ord!

Så målet 1250 har jag slagit med råge - och veckan är inte slut än! Dock har jag tänkt mig att skriva måndag till fredag, på tåget just och i väntan på tåg, och inte ha några krav på att skriva under helgerna. Nu ikväll har jag renskrivit allting jag skrivit under veckan, och nu är jag verkligen sugen på att fylla på detta skrivna. Det är delvis fragmentariskt och jag kan komma ännu en bra bit ordmässigt genom att fylla på "skelettet" jag skrivit under veckan.

4 kommentarer:

 1. Lite nyfiken på hur det där med veckomål funkar i praktiken. Alltså du har ett ordmål för veckan. Men sen då, (för jag är ibland en lat person) går det att skjuta upp så att du måste tokskriva ibland för att nå veckomålet? Jag menar även om du en vecka är jätteflitig och skriver varje dag, kommer det andra veckor som du liksom skjuter upp till ungefär söndag? Och jag undrar faktiskt, mest för att det ju finns veckor då det är svårt att nå ett dagsmål, medan man eventuellt kan nå ett veckomål, fast ifall man sen skjuter upp saker...

  Däremot, bra jobbat under din vecka!

  SvaraRadera
 2. Nu har jag precis börjat med det här med veckomål, så jag får svara mer utförligt längre fram och göra en liten analys över hur det verkligen gick. Men första veckan gick bra vad gällde TS, och sämre vad gällde VK. Kanske är för mycket med två stora projekt samtidigt...

  Disciplinen när jag sitter på tåget och skriver funkar jättebra. Jag skrev även idag, måndag, på nya veckan. Så jag skjuter inte upp utan har en viss plats jag alltid skriver på, tåget och i väntan på tåg, och då skjuter jag inte upp det utan det blir verkligen gjort.

  Däremot, det jag ska göra hemma - DET skjuter jag upp en del... så VK blir lidande där...

  Jag vet att jag måste skriva ca 250 ord per dag, måndag till fredag på TS för att komma upp i veckomålet och det är faktiskt lätt gjort, bara jag verkligen skriver på tåget - och då räcker det med att jag skriver ena vägen (när jag åker hem). Så målet är realistiskt satt, till och med lite lågt. Då känns det lättare också, är inte så mycket att skjuta upp, lättåtkomligt.

  Vad gäller VK måste jag nog tänka en runda till...

  SvaraRadera
 3. Det är, enligt min erfarenhet, bättre med realistiska mål som man överskrider än med för höga som ger en dåligt samvete. Så jag tycker 250 per dag låter bra. Tack för att du förklarade!

  SvaraRadera
 4. Ett gott råd, så är det. Nu känner jag mig nöjd med mig själv varje vecka, när jag nu uppfyller målet och till och med kommer långt över det.

  Varsågod! Det är bara kul att diskutera skrivande!

  SvaraRadera