lördag 27 juni 2015

Recension: The Young World 1 - Överlevarna av Chris Weitz

Författare: Chris Weitz
Titel: The Young World 1 – Överlevarna
ISBN: 978-91-32-16362-3
Sidantal: 268
Förlag: B Wahlströms
Mitt exemplar: en e-bok – ett recensionsexemplar från förlaget
Utläst: 2015-06-27

I The Young World 1 – Överlevarna har ett mystiskt virus slagit till och dödat alla vuxna såväl som alla barn under en viss ålder. Enbart tonåringarna har av någon outgrundlig anledning överlevt. Viruset finns fortfarande aktivt och alla som når fysisk mognad – blir vuxna på riktigt – går samma tragiska öde till mötes.

Boken är skriven i första person och det är två ”jag” som berättar: Donna och Jefferson. Varje kapitel är tydligt namngett efter personen och jaget ifråga. Donna och Jefferson, tillsammans med sina vänner, beslutar sig för att leta reda på roten till det onda, källan till viruset, och hitta ett botemedel. Detta gör att de måste bege sig ut på en farofylld resa genom det postapokalyptiska samhället.

Det här är en bok som skulle passa perfekt att filmatiseras. Den är actionpackad; det händer mycket hela tiden. Det är dramatiskt – ungdomar dör på brutala vis – och det är en hel del skjutvapen och explosioner involverade.

Det är snabbläst, spännande läsning från första sidan till sista. Språket är enkelt och ”modernt” i sin framtoning. Även om det framstår som ungdomligt med alla sina ”typ” väjer det inte från att ha lite svårare ord med ibland och det höjer nivån på språket såväl som på intellektet hos den tilltänkte läsaren såväl som hos huvudpersonerna. Även om huvudpersonerna båda är lite väl snara att påpeka att de ser på sig själva som ointelligenta.

Trots det mörka allvaret bakom händelserna i boken finns det en hel del humor, både i språket och i huvudpersonernas självdistans och i deras försök att skapa ett avstånd mellan sig själva och det som skett. Humorn består även till stor del av referenser till nutida fenomen och till hur det var i slutet på nittonhundratalet.

Bokens förankring i nutid är både ett plus och kan vara ett minus. Läsare av idag känner igen sig och drar gärna på smilbandet. Det ökar humorn för mig som läser nu, men det får mig också att undra över hur boken skulle mottas av ungdomar om några år, då referenserna och språket med alla sina ”typ” kanske inte är lika självklara.

Trots det är det som sagt välgjort underhållning och det är ju främst nu när boken först kommer ut som den ska läsas.

Det här är en bok för den som vill ha en spännande stund med lättläst underhållning, som förhoppningsvis väcker tankar och idéer, och om inte annat väcker en nyfikenhet på fortsättningen i serien.

Detta var den första e-bok jag läste från början till slut, fast jag föredrar fortfarande de gamla hederliga pappersböckerna. Tidigare har jag bara gjort tafatta och halvhjärtade försök att läsa e-böcker. Men nu när jag till sist gjorde det måste jag säga att det gick riktigt bra.

Tack, B Wahlströms, för recensionsexemplaret!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar