måndag 11 maj 2009

Ny strategi: kvartmetoden

En annan strategi (första strategin: låsningsmetoden) jag kommit att använda är ”kvartmetoden”.

Den är precis så enkel som den låter:

jag sätter äggklockan (eller mobilen) på en kvart och sedan skriver jag.

Det är inte direkt någon unik idé, detta att skriva i en kvart. Men det är väl just för att det är en sådan lagom tid. En kvart är tillräckligt lång för att man ska kunna åstadkomma något på den. Och en kvart är tillräckligt kort för att man ska tycka att ”det här klarar jag”.

Jag använder även metoden vid redigering.

Eftersom jag har flera projekt på gång, och vissa projekt lockar mer än andra, måste jag ge tid även till de mindre lockande projekten. Just nu har intresset svalnat gällande ”kreativa möten”-projektet. Min roman Tusenskönan är däremot ”hot, hot, hot” just nu som man säger på ren svenska.

Kvartmetoden är med andra ord ett bra sätt att locka till intresse där inte mycket intresse finns. Börjar jag skriva en kvart på något som känns rätt tråkigt, kanske jag kommer igång och fortsätter att skriva av bara farten när kvarten är slut. Händer ingenting sådant, och jag fortfarande gäspar efter en kvart, kan jag övergå till att jobba på något mer inspirerande.

Apropå inspiration är skrivövningar ett bra sätt att komma igång om man låser sig. Just skrivövningar brukar ofta begränsas till en kvart, även i instruktionerna – när man gör en skrivövning som man hittat i en bok om skrivande t.ex. Ännu ett litet bevis på att kvartmetoden är en fungerande metod.

Tänker man sig att man ska utöka tiden man skriver på, och att en kvart är litet lite, bör man betänka att man kan ta kvarten med en nypa salt. Säg att man verkligen, verkligen kommer igång och absolut inte vill sluta när äggklockan ringer, ja då är det bara att ignorera klockan och fortsätta att skriva – och helt koppla bort tiden istället. Då händer kanske det där underbara: man skriver och glömmer och tappar bort tiden, och är helt inne i skrivandets universum istället. Härligt!

2 kommentarer:

  1. Använde en liknande metod när det låste sig totalt. Fast jag kör med fem minuter. Har fungerat så bra så oavsett vilka andra skrivprojekt jag skriver på så flödesskriver jag alla dagar minst fem minuter på Längst ut på piren som var det projekt som bara tod stopp. Det fungerar extra bra för det projektet eftersom jag inte kommit till redigering ännu utan fortfarande är i fasen att bara skriva på. Fem minuter kan jag alltid få till oavsett hur mycket jag än har och göra och eftersom jag skriver i anteckningsbok behöver jag inte vänta på att datorn kommer igång. Man får ta till alla knep som man kan komma på. Gillade båda dina strategier. Tipsa gärna om fler.
    MvH Eva

    SvaraRadera
  2. Tack så mycket för kommentaren! Jag ska klura på fler strategier att skriva om här i bloggen. Fem minuter är också jättebra! Det är nog ännu lättare att få till än femton minuter som kan kännas lite väl långt ibland. Håller med om att det är bra att ta till anteckingsbok ibland. Det blir ofta mer känsla i det slags skrivandet jämfört med tangentbordsskrivning. Lycka till med dina fem-minutare!

    SvaraRadera