fredag 29 maj 2009

Japanskt på Spotify

Spotify förvånar - på bra sätt! Enda sedan första dagen med Spotify har jag sökt japanska artister och grupper, fan som jag är av japansk pop och rock. Inte oväntat har jag hittat väldigt få... Till exempel min absoluta favorit, Gackt, finns givetvis inte på Spotify.

Men idag hittade jag något oväntat: j-rock-gruppen Versailles, inte det bästa jag lyssnat på och långt ifrån en lika stor favorit som Gackt, men med många bra rocklåtar ändå, som t.ex. "Shout & Bites". Så ni som har Spotify, kolla in Versailles! Där finns gruppens båda skivor: "Lyrical Sympathy" och "Noble". Kuriosa i sammanhanget är att jag använt sångaren Kamijo som bildinspiration till karaktären Imai, läs mer om det här.

En annan japansk grupp jag hittat på Spotify är L'arc-en-Ciel. Och när jag nu skriver det här blogginlägget och söker vidare på Spotify hittar jag inte mindre än sju j-rock-grupper. Exklusive Versailles, så det finns kanske fler guldkorn som inte är med i den korta listan. Ska jag nämna någon mer rockgrupp så rekommenderar jag på Spotify Dir En Grey (lite hårdare rock) och Acidman (mjukare rock/punk). Har inte lyssnat så mycket på dem, jag gillar Dir En Grey-rösten - den är typiskt japansk-speciell, och även Acidman, med skön gitarr och mjuk mansröst på ett fint sätt (påminner lite i rösten om Shikao Suga som jag inte hittat nåt av på Spotify - än).

J-pop-grupper och -artister hittar jag också. Några jag inte lyssnat på och andra som är riktigt välkända och stora i Japan och som jag lyssnat en del på. Jag hittar sammalagt fjorton artister/grupper. Bland dem måste jag speciellt nämna Utada Hikaru (kvinnlig soloartist) och gruppen Pizzicato Five som jag lyssar på just nu och vars sound jag stordiggar inser jag nu. Jag rekommenderar verkligen att ni med Spotify söker upp Pizzicato Five! - särskilt om ni gillar sköna rytmer och lite glad musik med kvinnlig sångerska.

För att hitta allt ovan: skriv i sökmotorn:

genre:"Japanese Rock"

eller

genre:"Japanese Pop"

Notera frånvaron av mellanslag.

Lycka till och trevlig lyssning!

3 kommentarer:

 1. Anonym9:20 em

  Är ändå lite förvånad att man lyckas hitta lite guldkorn som tex http://open.spotify.com/track/7rM80PaXnABWdSZhFY8ycL

  SvaraRadera
 2. Ho letto questo blog e ad essere onesti, mi piace molto perché ha a molte opinioni su tutte le cose che useally leggere.

  SvaraRadera
 3. Jag är ett fan av roots reggae, och jag hörde ett par band från Japan som verkar spektakulär, kommer detta land också väldigt bra musik

  SvaraRadera