lördag 31 december 2016

Recension: Dylan Dog x 3 seriealbumDylan Dog är en italiensk skräckserie. Den handlar om en privatdetektiv av det ovanliga slaget.

Serien skapades såvitt jag förstår av av Tiziano Sclavi 1986. Då tecknad av Angelo Stano.

Genom åren har flera författare och tecknare turats om att sitta vid pennan.

I slutet av nittiotalet översattes en del av serierna om Dylan Dog på svenska, till en serietidning, som snart gick i graven. Inte på grund av Dylan Dog dock, för den serien blev ytterst populär. Serietidningen hade haft ekonomiska problem redan innan Dylan Dog började översättas.

Nu har förlaget Ades Media tagit upp på nytt att översätta dessa kultförklarade album. Dess grundare, har varit snäll nog att skicka mig tre album för läsning och recension.

Dylan Dog har även vunnit priser.

Serien har recenserats och diskuterats i Seriefrämjandets tidskrift Bild & Bubbla, som finns att köpa via föreningens hemsida.

Dylan Dog: De levande döda

 

Manus: Tiziano Sclavi. Teckningar: Angelo Stano.
ISBN:  9789188131034

I den första boken om Dylan Dog introduceras en av de humoristiska bikaraktärerna som sedan följer Dylan genom alla seriealbum, såvitt jag förstår. Groucho är Dylans assistent, som mest kommer med komiska kommentarer i de mest underliga situationer.

De levande döda tar upp zombierna, innan de blev riktigt stora inom film och tv här i västvärlden. Därför är albumet en av föregångarna i genren. Inte minst därför är det spännande att se hur zombierna porträtteras.

Köp albumet här:

 

Dylan Dog: Det tomma brevet

 

Intrig & Manus: Giovanni Gualdoni. Skiss: Corrado Mastantuono. Tusch: Stefano Intini. Färg: Nicola Pasquetto. Omslag (framsida): Hedvig Häggman-Sund.

ISBN: 978-91-88131-04-1

Det tomma brevet är en serie som trots sitt korta format tar upp ett allvarligt ämne. Jag blev riktigt berörd när jag läste det här albumet. Rekommenderas! Jag vill inte berätta för mycket om intrigen eller slutet för det skulle förstöra läsningen.

 

Dylan Dog: Sirenens sång

 

Denna volym är skriven av Pasquale Ruju, med teckningar av Daniele Bigliardo.

ISBN: 978-91-88131-08-9

I det här albumet figurerar de mytologiska varelserna som skrämmande människoätare, fast med många bottnar. Det är en modern saga i skräckform, med humor här och var.

Det är humorn som lyfter Dylan Dog-serierna, och gör att jag kan läsa dem, trots att jag har lite svårt för skräck. Ändå är det något som lockar i skräckens värld, åtminstone när den behandlar övernaturligheter. Så det är ändå skillnad på skräck och skräck.

Dylan Dog-skräcken är mer av det lättsamma, spännande slaget, kantat av humor och viss italiensk mentalitet vad gäller kvinnor.

Köp albumet här:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar