torsdag 29 december 2016

The Fifth Day of Christmas

Den femte versen i The Twelve Days of Christmas låter så här:

"On the fifth day of Christmas,
my true love sent to me
Five golden rings,
(Four calling birds,
Three French hens,
Two turtle doves,
And a partridge in a pear tree")

 

Temat för The Fifth Day of Christmas blir därför guld eller något gyllene eller ringar (eller något annat smycke).

Se Ugglan & boken för fler tips utifrån temat för den femte dagen.

I serien Släkten, utgiven av Historiska Media, finns det en ring som följer med generation efter generation. Först är det bara en vanlig ring, men sedan är det en av författarna, som i sin bok gör ringen till något mer övernaturligt. Ringen får en egen vilja och mer av magisk kraft. Den får eget humör och visar med temperatur och hetta vad den tycker och vill att bäraren ska göra.

Det är i boken "Ringens gåta", som det ändras. Den är skriven av Elisabet Nemert.

Jag har läst en del av hennes böcker, och samlat på mig på second hand. Vissa av dem är läsvärda på sitt sätt, underhållande, historiska romaner. Men hon har en tendens att bli lite banal, både i handlingen och i sitt språk.

Som jag sammanfattade hennes böcker redan 2012: "Hon skriver historiska böcker, lättillgängliga och lättlästa, kanske lite triviala ibland, men god underhållningslitteratur för stunden i alla fall, spännande och engagerande om man gillar historiska romaner som handlar om starka kvinnor."

Den här boken kan jag därför inte riktigt rekommendera, om man inte vill läsa lättsam kärlek, i historisk tid. Huvudpersonen klär ut sig till pojke och låtsas vara en sådan medan hon växer upp, men som crossdressinghistoria är det också lite av en besvikelse, där finns andra som är bättre.

Nå, det är i alla fall en bok med en ring i, och hela serien "Släkten" har med denna ring. Kvinna efter kvinna bär den, så serien har i alla fall just starka kvinnor, i historisk tid, i centrum, och det är ju alltid något.

2 kommentarer:

  1. Inget som jag har läst, så tack för tips! :-)

    SvaraRadera
  2. har inte läst något av Nemert

    SvaraRadera