måndag 26 december 2016

The First and Second Day of Christmas

The First Day of Christmas

Den första versen i The Twelve Days of Christmas låter så här:
 
"On the first day of Christmas,
my true love sent to me
A partridge in a pear tree"

Temat för The First Day of Christmas blir därför valfri frukt (måste inte vara just päron), träd eller rapphöns (får du med det blir jag imponerad!).


För dag ett väljer jag därför en bok som kombinerar frukt och träd, nämligen Kalabalik bland guavaträden av Kiran Desai. Den här boken läste jag 2009, som en del i utmaningen Jorden runt på 8 böcker. Kalabalik bland guavaträden beskrivs som "en komisk satir, en mustig skröna, en humoristisk fabel, en lekfull fars". Jag tyckte mycket om boken när jag läste den. Den utspelas i norra Indien och handlar om en ung man, Sampath Chawla, och om hur han bosätter sig i ett träd för att få lugn och ro. Det går inte alls som han tänkt sig.


The Second Day of Christmas

Den andra versen i The Twelve Days of Christmas går så här:
 

"on the second day of Christmas,
my true love sent to me
Two turtle doves
(And a partridge in a pear tree)"

 

Temat för The second day of Christmas blir därför turturduvor eller i överförd betydelse ett kärlekspar. Tema kärlek alltså.

För dag två väljer jag Främlingen på Wildfell Hall av Anne Brontë, en bok som jag läste betydligt senare och mer nyligen, nämligen i januari 2016. Den boken tyckte jag överraskande mycket om, trots att det är en gammal bok och Anne Brontë inte är lika känd som sina systrar. I och för sig är den fortfarande klassad som en riktig klassiker. I den här boken övervinner kärleken alla yttre hinder, efter diverse äventyr och många om och men.

Detta inlägg är mitt bidrag till Ugglan & bokens utmaning. Läs mer här.

4 kommentarer:

  1. Har inte läst någon av de här böckerna men blir lite sugen på båda.

    SvaraRadera
  2. Två böcker som jag verkligen blir sugen på att läsa! Främlingen på Wildfell Hall är en sån där bok som jag tänkt läsa i hur många år som helst...

    SvaraRadera
  3. Främlingen på Wildfell Hall hämtar stoff ur verkligheten. författarens bror var alkoholist. mycket bra romn

    SvaraRadera