fredag 30 december 2016

The Sixth Day of Christmas

Den sjätte versen i The Twelve Days of Christmas låter så här:
 

"On the sixth day of Christmas,
my true love sent to me
Six geese a-laying,
(Five golden rings,
Four calling birds,
Three French hens,
Two turtle doves,
And a partridge in a pear tree.")

 

Temat för The Sixth Day of Christmas blir därför gäss eller ägg, eller för er som är trötta på fåglar, varför inte tema föräldraskap.

Utmaningen hos Ugglan & boken fortsätter.

I dag vill jag tipsa om en bok på engelska. The Goose Girl är skriven av Shannon Hale. Romanen är baserad på bröderna Grimms saga om Gåsflickan, och är alltså det som (numera så populärt) kallas för "retelling".

Huvudpersonen heter, i Shannon Hales tolkning, Anidori-Kiladra Talianna. Hon är en prinsessa som växer upp och lär sig att tala med fåglar, främst gäss, förstås, men även andra djur.

På grund av olika omständigheter tvingas hon ut på en resa, tillsammans med ett stort sällskap av tjänare och andra. Det dröjer inte länge så blir hon förråd, och lämnad ensam i skogen.

Hon lyckas överleva och ta sig vidare på egen hand. Äventyrligheter tar henne så småningom till landet Bayern, och där fortsätter sagan.

Det är en saga, även i Shannon Hales tolkning, en magisk saga med vackert språk.

Efter att ha läst den här fastnade jag för Shannon Hales böcker. Eller det gjorde jag redan innan, när jag läste hennes bok Princess Academy. (Det finns två fristående fortsättningar om Princess Academy som jag ännu inte läst.) Framför allt är det språket som får mig att vilja läsa mer av Hale, det är vackert och magiskt, och tillsammans med sagotemat blir det ännu mer så.

The Goose Girl (länk till Bokus, som klassar den för 12-15-åringar) är den första boken av flera som alla knyter an till landet Bayern, och som just har samlingsnamnet "The Books of Bayern".

Andra boken heter Enna Burning (som jag också läst och tyckte väldigt mycket om). Tredje och fjärde boken har jag olästa, tänkt läsa under 2017: del tre heter River Secrets och del fyra heter Forest Born.

Gillar man fantasy med sagovibbar är det ett hett tips. Hon har även skrivit en retelling på Rapunzel. Fler av hennes böcker finns på hennes hemsida.

Hon har även skrivit del fyra i Spirit Animal-serien, som också blivit översatt till svenska (den har jag däremot inte läst). Första delen är skriven av Brandon Mull och heter Vild. Tydligen är varje bok i den serien skriven av en ny författare. Hittills finns sju delar på svenska. Åldersgruppen är 9-12 år.

5 kommentarer: