tisdag 20 december 2016

Tematrio: Julberättelser

Veckans tematrio från Lyran på Lyrans Noblesser lyder som följer:

Berätta om tre bra böcker/berättelser som handlar om julen!

Mina tre är nostalgisk läsning för hela slanten.

Julgröten av Sven Nordqvist var under många år en obligatorisk julberättelse för mig och min syster. När vi var barn, och julaftonsmorgonen grydde, kom hon in till mig, och vi kröp ned i sängen. Jag läste Julgröten högt för henne och sedan kunde julafton börja på riktigt.

Sven Nordqvist, som också tecknat och skrivit om gubben Pettson och katten Findus, och tecknat Mamma Mu och Kråkan, har här skrivit en mysig berättelse om hur viktiga jultraditionerna är, i synnerhet för tomtar.

Titta, Madicken, det snöar! av Astrid Lindgren var en bok som lästes för mig, på den tiden då jag inte kunde läsa själv. Så den har följt med mig, sönderläst och väl älskad, genom hela min barndom.

Den här bilderboken handlar om hur underbart det är, åtminstone för barn, när det äntligen snöar, men också om hur Lisabeth kommer ut på eget äventyr, utan Madicken, ett äventyr som håller på att sluta riktigt illa. Till sist löser sig allting som det ska, och det kan ändå bli jul.

Som ni vet vid det här laget är Terry Pratchett en av mina favoritförfattare. Hogfather har jag bara läst en gång, men jag planerar att läsa om boken under 2017. Jag trodde att jag hade Hogfather i bokhyllan, men det visade sig att trots att jag har massor av böcker av Terry Pratchett, saknar jag just den. Jag har letat och letat i ett par dagar nu men inte hittat den. Jag tror bestämt att jag lånade och läste min brors exemplar. Vi turades under många år om att ge varandra böcker av Terry Pratchett i julklapp. Vissa år gav vi varandra samma titel till och med. Nu när jag tänkt mig att läsa om den, måste jag ta och köpa mig ett eget exemplar.

Hogfather handlar om hur Jultomten försvinner, Döden ikläder sig Jultomtens kläder och försöker rädda julen. Det går inte som han tänker sig. Trots att han försöker ge julklappar precis som Tomten ska göra, vill det sig inte riktigt. Kanske för att han inte förstår det där med snälla julklappar? I Discworld kallas Jultomten för Hogfather och det är inte samma sak, men nästan ändå. En parodi på vår värld, men med en humoristisk, och i fallet med den här boken, lite mörk twist.

8 kommentarer:

 1. Tre som jag inte känner till alls!

  SvaraRadera
 2. Vilket trevligt julminne du och din syster delar! Hogfather låter annorlunda minst sagt ;)

  SvaraRadera
 3. Julgröten står fortfarande i hyllan! Och alla Lindgrenska jular är minnesvärda. Kul med en Pratchett.

  SvaraRadera
 4. De två första har jag troligen läst, men inte Pratchetts. Jag har varit lite dålig på att läsa Pratchett överlag.

  SvaraRadera
 5. Mysiga och juliga böcker! Madicken - fast en annan bok - fanns med hos mig också.

  SvaraRadera
 6. kul trio! Julgröten hade jag glömt. Pratchett blir jag intresserad av. trots att jag inte alls varit intresserad av honom tidigare

  SvaraRadera
 7. Astrid Lindgrens bok har jag något svagt minne av. De andra två okända för mig. Har ännu inte vågat mig på Pratchett, lite feg där. ;)

  SvaraRadera