lördag 19 januari 2008

Artikel om kreativitet

Jag läste nyss en artikel om kreativitet. Särskilt intressant för skrivande och på annat vis kreativt skapande människor. Du kan hitta den i sin helhet här. Artikeln är läsvärd; den är som sagt intressant, även om det mesta som togs upp för mig var sådant jag redan visste. Men många gånger är det bra att läsa – och läsa om och om igen! – självklarheter.

Vad som särskilt fastnade hos mig var:

Kreativitet är en intuitiv förmåga, och den hämmas av kroppslig eller mental spänning.

Det är ingen revolutionerande tanke, men precis vad jag behöver höra just nu, för det fick mig att inse vad felet är för mig just nu i fallet tecknande/målande/skrivande – eller gällande mitt humör över huvud taget, i allt, den senaste tiden. Mental och kroppslig spänning av olika slag på grund av olika orsaker och alldeles för lite motion och alldeles för lite vila – jag har en tendens att alltid vara igång med det ena eller andra när jag är vaken, kan liksom inte bara lägga mig på soffan eller sängen och göra ingenting – det går ju bara inte för sig!

Jag måste tänka om, och återgå till det där viktiga: att lyssna på kroppen.

3 kommentarer:

 1. Bobbi7:03 em

  Ja.. jag skriver under! ^^
  Inget kan väl vara mer kreatvitetshämmande än trötthet!? Samtidigt är det nog något de flesta kreativa människor måste förhålla sig till; risken att ta ut sig för mycket i sin iver att skapa :)

  SvaraRadera
 2. Tack för länken. Det var intressant läsning.
  /Susanne

  SvaraRadera
 3. bobbi: du har helt rätt i det du säger! Tack för kommentar! ^^

  Susannemaria: Varsågod! Det var så lite så. :)

  SvaraRadera