måndag 7 januari 2008

LäsdagbokJag var på biblioteket i dag igen, den här gången för att köpa en ny läsdagbok, året till ära. Men jag smiter med den enda boken jag läste i december, Gifts av Ursula K. Le Guin. Förra året var ett krassligt ”läsarår”, men i år ska det bli annorlunda. Det har jag redan bestämt.
Jag har läst ut en bok och börjat på en andra, så det är redan förändring i luften.
Dessutom tror jag – vet jag – att det inspirerar mitt skrivande att läsa. Bara det inte influerar mitt skrivande för mycket, men det kanske i och för sig bara är nyttigt, särskilt om jag ser till att läsa böcker av prima författare. Då kanske jag smittas till att skriva, om inte lika bra så i alla fall i närheten av dessa mina idoler.

9 kommentarer:

 1. Tack för tipset om läsdagbok. Nu har jag också börjat skriva upp alla böcker jag läser, och det ska bli spännande att se hur mycket jag faktiskt läser under ett år, t ex. Jag recenserar en del av de böcker jag läser, men långt ifrån alla.
  Jag skriver också (men har inget publicerat) och har som du funderat på om det jag läser färgar av sig på det jag skriver. Det gör det säkert, men man får hoppas att det man läser inspirerar och inte förstör ens skapande.
  Jag återkommer gärna till din blogg.
  Mvh,
  Susanne
  http://susannemaria.blogspot.com

  SvaraRadera
 2. Åh en läsdagbok, det har jag aldrig hört talas om tidigare. Jag skriver upp alla böcker jag läst i en word-fil för att ha koll på hur många jag faktiskt slukar på ett år, men en läsdagbok var intressant, då kan man ju få med lite mer än bara titel och dessutom ha allting fint förvarat (en wordfil är inte så snygg).

  SvaraRadera
 3. Susannemaria:

  Varsågod! Vad roligt att du börjat föra läsdagbok! Kul att jag kunde inspirera till det! :D Och jättekul att du gillar min blogg! Jag värdesätter varje läsare högt!

  Intressant med recensioner! Jag skriver sällan några recensioner själv. Bara korta kommentarer för att komma ihåg vad jag tyckte om boken ifråga.

  Vissa författare är mer rädd för avfärgning än andra. En författare som heter Rankin sade en gång på ett fantasyconvent jag var på att han aldrig läste skönlitteratur skriven av andra, bara fackböcker. Det är lite extremt... Men var och en gör vad som passar honom/henne. Man får känna efter själv. För min del vill jag hellre läsa än låta bli. Det skulle kännas så tomt och tråkigt om jag satte mig själv i den sitsen och gav mig själv kravet att aldrig läsa skönlitteratur som andra skrivit... Det är ju dessutom en av de största och viktigaste "läromedlen" författarwannabes har!

  Tack så mycket för din kommentar och för att du tog dig tiden att skriva den!

  Vänligen,
  Jenny

  SvaraRadera
 4. Visst är det kul att det finns speciella läsdagböcker? Jag upptäckte det för några år sedan, runt 2000.

  Jag håller med dig - wordfiler är inte direkt estetiska. Men jag för såna också, årsvis, för att ha snabba översiktslistor. :)

  Den jag har är som jag skrev i inlägget köpt på biblioteket. Jag tror att de flesta bibliotek har dem. De kostar 20 kr styck, är publicerad av "En bok för alla", och har ett förord skrivet av (ungdoms-)författaren Aidan Chambers.

  Hittar du inte "Läsdagbok" på biblioteket finns den att köpa här: http://www.ebfa.se/templates/EBFATemplates/EBFABook____1352.aspx
  Och där finns till och med förordet att läsa i sin helhet!

  Annars har Pocketshop en variant av läsdagbok som har titeln "Mina böcker". Omslaget är formgivet av Lotta Kühlhorn, och boken finns att köpa i butiken i Sthlm eller på www.pocketshop.se Nu när jag sökte på sidan för att bekräfta det jag skrev hittade jag efter kort sökning bara följande: http://www.pocketshop.se/030bragr.asp
  Den är nog en av "Snygga anteckningsböcker" (kostar 29 kr).

  SvaraRadera
 5. Oops, glömde, men det förstår ni ju säkert själva... ^^;;;; ...att sista inlägget ovan - *viftar* - var riktat till Sama. :)
  Jag postade för snabbt där... ^^;;;

  SvaraRadera
 6. Skitbra! Det där ska jag kolla in direkt!
  Tack för jättebra tips!

  SvaraRadera
 7. Varsågod! Kul att jag kan inspirera! Läsdagbok gör läsningen roligare, tycker jag. Det blir som små guldkorn man kan titta på i efterhand, och det hjälper minnet väldeliga! :D

  SvaraRadera
 8. Hej Jenny!
  Det är kul att skriva recensioner. Man tar sig tid att tänka igenom boken (eller filmen) och forska lite kring den, besöka författarens hemsida (om sådan finns), kanske läsa andras recensioner och eventuellt diskutera den. Men ibland känns det som att jag lägger ner mer tid på att recensera än att läsa och då har det gått för långt, tycker jag *s*
  Man kan nog inte låta bli att inspireras av andra författare. Det är ju det som fått en intresserad av att skriva från början, eller hur? Men jag förstår författare som inte vill ta sig an någon annans historia utan bara koncentrera sig på sin egen. Så kortare avbrott och fokusering på eget material kanske inte är helt fel heller.
  Lycka till med ditt eget skrivande!
  /Susanne

  SvaraRadera
 9. Hej Susanne!

  Det låter onekligen spännande och kul som du beskriver det! Det enda är som sagt att det tar tid... och att man måste prioritera vad man ska ägna tid åt och inte. Just nu håller jag på att balansera på vågskålar åt alla håll och kanter, försöker få tid till allt jag vill som täcker långa listor... Men jag ska ha recensioner i åtanke. Kanske blir det någon sådan ibland. Jag vet inte om den räknas som en sådan men annars har jag skrivit en kortrecension på LiveJournal redan...

  Precis, man inspireras av andra, vare sig man vill eller inte, och inte bara författare. Inspirationen är ju en del av det som föder upplevelser osv, allt som man använder sig av i sitt skrivande. Man måste ju leva för att kunna skriva om saker... Och det inkluderar läsande!

  Tack och tack detsamma, lycka till själv!

  SvaraRadera