fredag 15 januari 2016

Recension: Mysrys – Novellsamling av Kim M. Kimselius

I den här novellsamlingen rör sig Kimselius mellan de döda och de levande. I varje novell återkommer dödens närvaro på ena eller andra sättet. Det blir mycket död, men det blir också mycket liv. Framför allt liv och livsglädje, kärlek och smärta. Det kan låta som en kliché, men hennes noveller är inte kliché, de är helt hennes egna och många gånger baserade på hennes eget liv.

Novellerna är skrivna med ett lättläst och ledigt språk som gör att man fängslas och följer med på alla spännande och mysrysiga äventyr. Det är vardagliga skildringar med övernaturliga inslag.

Kimselius själv skriver att hon tror på andar; andar kan vara både onda och goda och utstråla kärlek eller elak energi. Vi får stifta bekantskap med både och i denna novellsamling.

Jag tyckte mycket om att läsa och det här var en omläsning. Jag har läst novellsamlingen en gång förut (utan att recensera den).

Om man läser alla noveller i ett svep och snabbt, kan det kanske bli lite för mycket, eftersom alla noveller har släktskap med varandra. Därför rekommenderar jag läsaren att ta en novell nu och en novell då, med lite paus emellan.

Som alltid i en novellsamling gillar man vissa noveller mer och vissa mindre. I huvudsak är det är dock en novellsamling som jag tycker väldigt mycket om.

Det som väger nedåt, i några enstaka noveller brister det i gestalningen; i vissa fall förekommer en del repetitiva fraser som återkommer i olika noveller, vägs upp av känslan i samlingen.

Den är skriven från hjärtat och därför går den också rakt in i läsarens hjärta.

Författare: Kim M. Kimselius
Titel: Mysrys – Novellsamling
Förlag: Roslagstext
ISBN: 978-91-86485-07-8
Recensionsexemplar: nej
Köpt (och signerad) av författaren 2015-07-19

Boken finns att köpa på

2 kommentarer:

 1. Hej Jenny

  Tack för en mycket fin recension av min novellsamling Mysrys.

  Blir jätteglad.

  Kram Kim :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Kim!
   Jag är glad att du gillade recensionen! Tack för att du skriver och delar med dig av det till oss andra som gärna läser!
   Kram
   Jenny

   Radera