söndag 16 februari 2014

Deadline.

Den ursprungliga outline jag gjorde, där huvuddelen av min historia ändå fanns med, det viktigaste, det som ramhistorien skulle handla om, har jag nu gjort klart.

Jag tog fram mina ursprungliga outline-papper med där jag har tre kolumner, för varje punkt tre rutor: dialogue, narrative och setting. Nu har nästintill alla scener fått tre kryss, ett i varje ruta.

Min första åtgärdslista "Hål och scener att skriva" är avklarad, jag har strukit varje punkt. Min andra åtgärdslista som jag för rolighets skull kallade för Åtgärdslista 1, (den första listan fick heta Åtgärdslista 2), har jag också strukit allt på. Allt som allt har jag gått igenom ett sjuttiotal, kanske ett åttiotal punkter.

Jag har gått igenom hela dokumentet och gjort en ny lista med det sista jag hittade som måste åtgärdas. En snabb variant av lista blev det, bara nummer efter kapitel och en bock efter varje kapitel som redan var klart. Många bockar blev det, bara några enstaka ställen där jag i stället skrev en kort notering på ett eller ett par ord där jag förklarade för mig själv vad det var som måste till. Har gått igenom listan och åtgärdat det mesta. Ett par saker återstår men det är för att det är sådant som hör till ett andra utkast, saker som måste utvecklas eller funderas på - om de alls ska vara med eller inte.

Så jag klarade det. Jag fullföljde ett första utkast till min utsatta deadline!
Nu ska jag göra följande:

1. renskriva alla anteckningar i anteckningsböckerna, har mycket som bara är handskrivet än så länge.
2. gå igenom de ändringar och tillägg jag gjort på papper. Allteftersom jag skrev nytt på datorn skrev jag ut det på papper och läste igenom, ihop med en första korrekturrunda. Ibland för att kunna fortsätta att skriva på scenen på hand för att jag behöver byta arbetsplats/arbetssätt - vid dator/för hand för att få ny energi. Alla dessa anteckningar och tillägg ska som sagt införas i huvuddokumentet.
3. äntligen dags att skriva ut alltihop i en ny version!

Och det är frågan vid 3, om jag ska vänta med att läsa igenom, vänta en vecka eller två eller om jag ska fortsätta på en gång... Göra som författare/James Scott Bell med flera råder till eller om jag ska göra som min magkänsla/jag vill och bara köra på och lägga till och skriva nytt och utveckla det som måste utvecklas vidare. Och omformas, redigeras....

Måste sova på saken. Är nu jättetrött. I morgon fyller jag år. God natt!

2 kommentarer:

 1. Grattis! Både till att vara färdig och att ha klarat deadlinen och för att du fyller år såklart! Hurra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket! :-D
   Ska bli så kul att börja andra varvet runt på bokprojektet!

   Radera