fredag 7 februari 2014

Läsdagboken - en guldgruva för minnet

Dags för veckans bokbloggsjerka. Frågan den här veckan är som följer: "Hur håller du reda på alla böcker som du har läst? Förlitar du dig helt på din blogg eller har du en backup plan att dela med dig av?"

Mitt svar:

Många gånger har jag ett riktigt bra minne, minns nära nog alltid författare och kan snabbt koppla ihop författare och titel om någon skulle fråga vem som skrev den och den boken. Men helt vågar jag inte lita på mitt minne. Och på samma vis vill jag heller inte förlita mig på bloggen som ett "hålla reda på"-verktyg. Så mycket eller ofta bloggar jag inte om böcker och dessutom finns risken att bloggen skulle försvinna, krascha, dokument tappas bort och så vidare.

Men jag vill verkligen hålla reda på böcker och föra listor och statistik, så jag har en läsdagbok. Av det gamla hederliga slaget, fysisk och möjlig att ta på. Jag köper nya på biblioteket. Senast köpte jag två stycken för risken finns ju att de hamnar ur tryck. Visserligen har jag sett att de finns att köpa på nätet, men jag gynnar gärna biblioteken så jag köper dem där.

Nu är jag nästan klar med en läsdagbok och jag tror att jag ska ha en ny oanvänd i mina gömmor. Läsdagboken är ytterst praktisk för kort komihåg. På varje sida finns det plats för två böcker. Rubrikerna är: Författare, Titel, Datum, Anteckningar. Platsen för anteckningarna är i kortaste laget. Speciellt i den nya versionen av Läsdagbok.

I den förra, som såg likadan ut på omslaget, fanns det inuti plats för tre böcker per sida, allting var småttigare och det var större plats för anteckningarna. Nu är det tre rader och man får inte plats med mer än en kort kommentar. Visserligen räcker det för att friska upp minnet, för att kunna skriva ned betyg och ett kort "bu" eller "bä" om boken. Jag är verkligen glad att jag har en läsdagbok. Nu när jag fått in vanan att fylla i varje gång jag läser ut en bok gör jag det mer eller mindre per automatik. Men jag tycker inte att det räcker. För den kan ju brinna upp! Så jag för in allting jag läser i ett worddokument också.

Skämt åsido, det är mer för statistikens skull. Det är lättare att lista hur många böcker jag läser per månad och år i ett worddokument, så jag har listor i wordformat. Där listar jag alltså bara vad jag läser, kommentarerna skriver jag för hand i läsdagboken. Och recensionerna skriver jag på dator och lägger upp på bloggen, när det blir av.

Nu har jag fört läsdagbok på datorn sedan 2003/2004. De nämnda åren blev det inte helt ordentligt och inte månadsvis som jag gör nu. Det började jag med 2005. Sedan dess har jag två dokument per år, ett för en lista där jag ser antal böcker lästa under hela året, och en lista där jag numrerar om för varje månad så jag ser hur många böcker jag läst månad för månad.

Den fysiska, röda Läsdagbok, som syns på bilden ovan, köpte jag mig för första gången runt år 2000. Sedan dess har jag fört in vad jag läst, mestadels, förutom någon period runt 2003 då jag inte läste så mycket och glömde bort att göra det ordentligt.

I läsdagboken skriver jag upp alla slags böcker jag läser, även korta barnböcker. Gränsen går vid tidningar och tidsskrifter. Vilka tidningar och tidskrifter jag läst under ett år listar jag längst bak i min Läsdagbok, bara helt kort, titel på tidskrift/tidning utan att nämna vilka nummer eller så.

Innan Läsdagbok kom in i mitt liv, hade jag redan på slutet av nittiotalet faktiskt en anteckningsbok som jag rubricerade som "Kommentarer vid läsandet av böcker". Där jag just kommenterade medan jag läste. Det började jag med 1997.  Det blev också en anteckningsbok där jag vid olika tillfällen och sporadiskt när andan föll på listade utlästa böcker under en viss period. Det finns fortfarande en bunt oanvända sidor i den här anteckningsboken, jag gjorde det inte så ofta, och använde den senast 2002. Det var mer en fråga om studium, att analysera/reagera/reflektera över boken ifråga under läsningen. Det säger sig själv att det ibland kändes lite för ambitiöst och därför inte blev gjort så ofta.

Redan tidigare på 90-talet, jag minns inte när, gjorde en av mina bröder och jag en lista på datorn, på alla böcker vi läst, i ett excel-dokument, tror jag att det var. Då var jag riktigt ambitiös också, gick till biblioteket och antecknade och skrev upp alla böcker jag kom på att jag läst, korta som långa. Det blev över tusen titlar. Sedan kraschade datorn, dokumentet försvann. Tråkigt nog.

Ett annat tråkigt minne är det att jag hade en "Läslus-bok", en anteckningsbok där man kunde fylla information om böcker man läst, jag hade den i början på nittiotalet (runt elvaårsåldern) och skrev upp böcker jag läste, men tänkte sedan att det var för trist att jag bara skrev av baksidestexterna, jag skulle vara mer ambitiös, skriva egna recensioner. Så jag slet ut de gamla sidorna(!), slängde dem och tänkte börja om. Med ordentliga recensioner. Vilket inte blev av. Som jag ångrar att jag inte har kvar den där läsdagboken i sitt ursprungliga skick! Vilken guldgruva!

Annars har jag fört dagbok av och till under många år, sedan jag var åtta, och ibland nämner jag i dagboken att jag läser, någon enstaka gång till och med vad jag läser, och de gångerna kan jag använda dagboksanteckningarna och föra in i dokument om vad jag läste under ett visst år. På så vis kan jag nog göra en (ofullständig) lista av vad jag läste som barn. Många böcker dröjer sig kvar, många böcker finns kvar i minnet, många böcker skulle jag kunna lista på en lista över vad jag läst. Tyvärr kan jag nog inte göra samma biblioteksrejd längre, eftersom de gamla böckerna bytt utseende, bytts ut sedan dess eller inte längre finns kvar på biblioteket, sålts, slängts, i bästa fall finns i magasin-avdelningen.

Men det vore skoj att någon gång göra en lista över allt man läst. Även om den är ofullständig.

(Tillägg: letar i bloggen och hittar att jag skrev om Läsdagbok redan 2008 i det här inlägget.)

25 kommentarer:

  1. Jag borde inte jerka runt bland alla svar, hittar alldeles för mycket jag vill använda. Läsdagbok blir jag riktigt sugen på att införskaffa. Jag kan inte börja på fler anteckningsblock än jag redan har!

    SvaraRadera
  2. Vilken fin läsdagbok! Jag har allt digitalt och det vete tusan om jag har vettig back-up om ngt skulle hända. Kanske dags att fundera på det...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Javisst är den fin och i ett litet och behändigt format också. Lätt att ta med om man skulle vilja det.

      Radera
  3. Det är verklige kul att ha anteckningar långt tillbaka i tiden. Vad trist att du slängde de där gamla sidorna, så får man aldrig göra ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Monika, tack! Visst är det kul med gamla anteckningar. Därför blir jag rädd nuförtiden, vill knappt slänga nåt alls istället!

      Radera
  4. Visste faktiskt inte att det fanns speciella läsdagböcker... Själv kör jag sedan många år tillbaka just med anteckningsböcker där jag skriver in allt jag läser.Och så lite Goodreads sedan något år tillbaka.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så länge man skriver upp det nånstans spelar det ingen roll var, det viktigaste är väl att man gör det - om man är sådan att man vill hjälpa minnet! :-)

      Radera
  5. Kul att det ändå är så många som avänder fysiska läsdagböcker!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, visst är det! Vi är inte riktigt i det papperslösa samhället än, även om vissa vill att vi är det eller trodde att vi skulle vara där vid det här laget!

      Radera
  6. Jag hade en sådan fysisk läsdagbok för några år sedan, men jag tappade lusten att skriva i den. Så nu har jag bara bloggen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, gillar man inte att skriva i den utan föredrar nätet så funkar ju det också! Så länge man håller koll och håller reda på själv vad man läst, i den utsträckning man nu vill komma ihåg sådant. :-)

      Radera
  7. En fysisk läsdagbok tilltalar mig. Frågan är om jag skulle skriva i den regelbundet. Risken att en eller annan bok inte skulle hamna där är stor.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ewa, ja, det är väl risken! I början kanske man glömmer, men får man väl rutin på det är det lättare. :-)

      Radera
  8. Anonym8:23 em

    Wow nej läsdagbok har jag inte. Jag litar på bloggen.
    Mia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mia, visst kan man göra det! :-) Man måste ju tycka att det är kul också, att föra läsdagbok. Som du säger, det räcker ju med bloggen egentligen. :-)

      Radera
  9. Den där läsdagboken är väldigt fin, har tittat på en sån flera gånger men blir inte av att jag skaffar någon då jag använder Goodreads och book collector mycket

    SvaraRadera
    Svar
    1. Zelly, tack för din kommentar. Läsdagboken ÄR fin, men den tar ju plats, om än liten. Goodreads och Book collector är ju virtuella. Vilket gillar du bäst? Jag har Goodreads, men Book collector har jag inte hört talas om.

      Radera
  10. Anonym3:24 em

    Blir sugen att köpa en sån där fin läsdagbok varje gång jag ser en. Som tur är hejdar jag mig för jag vet att jag inte kommer använda den på längre sikt. Men jag önskar så att jag kunde!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Aha, ja, så är det ju, vissa saker vet man med sig att man inte kommer att göra eller följa upp. Bra att man känner sig såpass! :-) Annars kan man ju försöka ändå... för hoppet är ju det sista som sviker. ;-)

      Radera
  11. Jag har funderat på att köpa en särskild läsdagbok, men jag tror nog jag kör på att skriva i min vanliga dagbok :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är inte så dumt det heller, att ha allt samlat på ett och samma ställe. :-)

      Radera
  12. Jag har ett fint anteckningsblock där jag skriver i vad jag läser. Har använt mig av förtryckta läsdagböcker med men då blir det inte riktigt som jag vill. Så jag skriver om en bok på varje sida och sen skriver jag även ett bokslut vid varje år. Funderar på om jag även skulle skriva bokslut vid varje månad med - bara för att lista upp hur många böcker jag läst den månaden. Älskar att skriva i anteckningsblock så jag kör på det med. Roligare att bläddra i en sån bok än att stirra i ett excel-dokument på datorn även fast jag gjort den varianten med.

    SvaraRadera
    Svar
    1. BeautifulPink, det låter som en härlig variant. Det är alltid roligt med fina anteckningsblock! Då låter det som om du ger varje bok gott om utrymme! Det är nackdelen med Läsdagboken som är förtryckt, att platsen inte riktigt räcker till. Så jag kompletterar med bloggen, men skriver dock inte recensioner på varje. Så det vore fint att ha en sådan där anteckningsbok också, om man vill skriva mer om en viss bok.

      Månadsredovisningar gör jag på bloggen. Och så har jag ett worddokument som jag fyller i alla böcker jag läser, listar, månad för månad med ny numrering för varje månad, så jag håller reda på månadsstatistiken också.

      Visst har du rätt i att det är roligare med papper och något fast att ta på och bläddra i!

      Radera
  13. Jag är hopplös på att komma ihåg vad jag läst. Händer ofta att jag köper en ny bok och efter några kapitel inser jag att jag redan läst den... Jag behöver hjälp för minnet. Jag kör excel, funderar på Book Collector och numer recenserar jag alla böcker jag läser på min blogg.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Freja, hoppas du hittar en variant som funkar för dig! För som du säger, det är svårt att minnas ibland, speciellt om man läser väldigt mycket! Roligt med recensioner på bloggen, det är något jag vill bli bättre på, jag recenserar böcker alltför sällan. Har du konto på Book Collector? Jag har inte det, däremot ett konto på Goodreads som jag inte använt så mycket. Det tar väl tid att komma in i det och lägga upp allt man läst. Det känns som ett stort projekt. Är nog därför det tar emot lite.

      Radera