fredag 19 februari 2016

Bokbloggsjerka: Hur tänker du kring din blogg?


Carola har skickat in följande fråga via mail: hur interagerar du med dina läsare, lockar till dig nya läsare och får de befintliga läsarna att fortsätta läsa bloggen. Hon vill även veta vad det är som driver dig till att blogga och hur mycket du tänker på dina läsare när du bloggar.

En klurig fråga, tycker jag. Delvis har jag inget svar.

Jag är så osäker, har ingen aning om hur många som faktiskt läser min blogg, och hur många som faktiskt gillar den. De följare jag har officiellt är gamla sedan länge, och jag vet inte hur många – om ens någon av dem – som verkligen läser fortfarande.

Jag skulle vilja ha fler följare och läsare, men jag har ingen aning om hur det skulle gå till.

Jag försöker hitta fler läsare genom att vara med på sådant som den här bokbloggsjerkan, återkommande teman och utmaningar i bokbloggsvärlden. För det är väl där jag hittar flest läsare.

Sedan har jag funderingar på vad jag ska skriva om, vad jag vill skriva om och vad som skulle intressera läsare mer. Men jag bara gissar och klurar – jag vet inte.

Bara det att det är en bok- och skrivblogg är ju ganska nischat. Sedan finns det femtioelva bokbloggar, och det som begränsar att läsa just min, är ju min smak på böcker. Även om den är bred, min boksmak, kanske inte alla fastnar för att läsa min blogg ändå.

Jag skriver väldigt långa blogginlägg. Och i en värld där allting ska vara mer och mer kortfattat och snuttifierat, passar jag inte riktigt in, när jag är så mångordig. Mest bara för att jag inte kan låta bli, för att jag har så mycket att säga (skriva) och tycker att det är så roligt att skriva.

Men visst tänker jag på mina läsare, absolut. Tänker på att det jag lägger upp ska läsas av andra, att det ska vara av intresse för andra och att det ska vara förståeligt för andra. De gånger jag lovar att göra ditten eller datten på bloggen får jag väldigt dåligt samvete de gånger jag inte gör det eller skjuter upp det. Jag tar nog över huvud taget detta med bloggen lite för allvarligt (helt i linje med min personlighet).

Jag ser bloggen som ett sätt att nå ut till potentiella läsare – och också potentiella läsare av mina skönlitterära verk, som jag förhoppningsvis får publicerade i framtiden.

Det enda jag vet är att jag inte kan styra andra människor, och följaktligen inte mina läsare. De kommer och går precis som de vill. Läser de är jag glad, kommenterar de, blir jag ännu gladare och återkommer de mer än en gång eller läser min blogg mer eller mindre regelbundet, då är jag verkligen jätteglad och tacksam!

18 kommentarer:

 1. Jag tror inte man ska fundera så mycket på vad som kan tänkas intressera andra, precis som du säger så är det ju omöjligt att veta. Det viktiga är att man skriver inlägg som man vill och själv är intresserad av. Om det sedan råkar sammanfalla med andras intresse så är det ju toppen :)

  SvaraRadera
 2. Jag gillar långa inlägg. Tummen upp för dem.

  SvaraRadera
 3. Gillar också långa inlägg. Att läsa iallafall :) Själv skriver jag nog rätt kortfattat men det har nog med att göra att jag inte är någon skrivare egentligen.

  SvaraRadera
 4. Om jag börjar tänka på läsarna när jag skriver så blir jag låst. Det blir för mycket funderingar på vad som går hem, vilka formuleringar som passar bäst osv och det blir inte bra. Så jag skriver oftast bara på, tyvärr med begränsad tid på morgonen innan jobbet så inläggen blir sällan så långa som jag skulle önska. När jag kommer hem från jobbet är det soffan som gäller. :-)

  SvaraRadera
 5. Det är helt okej med långa inlägg. Men alla kanske inte gillar det. Ett tips kan ju vara att tillföra bilder och skriva kortare stycken, då kan du lura läsaren genom att göra det mer lättläst, men lika långt. Men självklart ska du behålla den stil du är bekväm med, det var bara ett tips i all välmening :)

  SvaraRadera
 6. Det bästa är nog att skriva sånt som man själv skulle vilja läsa.

  SvaraRadera
 7. Jag brukar skriva så himla långt, men det slutar alltid med att jag halverar textmängden :P Mycket är ju upprepningar och lite onödigt. Menmen, ja visst är det himla klurigt det här med läsare, och precis som du skriver så blir man glad om de finns där men man har ju inte nån koll på det ;)

  SvaraRadera
 8. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 9. Jag är glad att jag har hittat till din blogg, långa inlägg eller ej. Intressant ämne i jerkan de här veckan, väldigt spännande att läsa om! Jag får nog också bloggboksjerka lite i helgen, förstår jag ju nu.

  SvaraRadera
 10. Jag tror att det blir en bra blogg om man skriver om sådant som man gillar. Långa inlägg är det inget fel på så länge som de har ett bra innehåll. Själv är jag ganska kortfattad för det mesta och det beror många gånger på tidsbrist.

  SvaraRadera
 11. själv gillar jag olika genrer, blir inte så nischat.

  SvaraRadera
 12. Jag försöker att inte fastna vid att tänka på vad folk kan tänkas vilja läsa. Jag skriver det jag tycker är intressant och vill skriva om. Och är alltid ärlig i det, för jag vill ju själv läsa ärliga inlägg från andra :)

  SvaraRadera
 13. Ja oj det finns ju massor med fina och proffsiga bokbloggar så ibland undrar man verkligen varför någon skulle välja att läsa ens egen. Jag brukar försöka att variera innehållet i alla fall en aning och försöka att skriva några inlägg per vecka.

  SvaraRadera
 14. långa inlägg är verkligen inget fel i sig. det beror naturligtvis på vad det står i dem. och en bestämmer ju själv vad som känns bra.

  SvaraRadera
 15. Nej det är verkligen inte lätt att fatta sig kort alla gånger, som för den här jerkafrågan t.ex. Försöker själv reducera text för bokomdömen ibland, men till viss del kan det vara svårt.
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 16. Det är nog så att man gissar och klurar. Jag vill nog läsa lite längre ibland!

  SvaraRadera
 17. Känner igen mig väldigt mycket i det du skriver om att skriva långt bara för att man vill skriva så mycket :) är som du även lite osäker kring om någon läser, omgången gillar det och vad jag ska skriva som ska skapa intresse. Men så gör jag det ju mest för mig själv, för jag mår alltid så bra när jag har skrivit ett inlägg! :)

  SvaraRadera
 18. Jag gillar blogga och gillar även att besöka bokbloggar och det tror jag märks. Dessutom tycker jag det är kul med läsutmaningar och liknade.

  SvaraRadera