måndag 22 februari 2016

Veckans bokbloggsfråga: betygssättning

Bilden lånad från Barnboksbloggen.
Veckans bokbloggsfråga anordnas av Barnboksbloggen varje måndag. Den här veckans fråga är som följer:Betygssätter du de böcker du läser och skriver om på din blogg? Hur fungerar ditt betygssystem i så fall?


Jag har ett Goodreadskonto sedan 2012, där jag har varit mer aktiv från 2014 och framåt. Där lägger jag numera upp alla böcker jag läser – med undantag av några få svenska böcker som inte funnits inlagda på Goodreads.Goodreads har ett ”stjärnsystem”, där fem stjärnor är det högsta betyget man kan ge till en bok, en stjärna det lägsta. Man kan bara ge hela stjärnor, även om jag ibland hade velat ge en bok en halv stjärna mer eller mindre. Där betygsätter jag alla böcker jag läser, men det är inte alltid jag skriver i min recension på bloggen vilket betyg jag har gett boken på Goodreads. Ibland gör jag det, när jag kommer ihåg det eller när jag särskilt vill poängtera mitt betyg på boken.Annars betygsätter jag inte mina böcker på bloggen speciellt, utan talar mest bara om vad jag tyckte om boken och vad den handlade om.

15 kommentarer:

 1. Visste du att det går att lägga in böcker själv på Goodreads? Det har jag fått göra många gånger eftersom de inte är så snabba med nya svenska böcker. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipset, Sofie! Jo, det visste jag. Jag har lagt till böcker ett par gånger, men oftast tycker jag att det är lite omständligt - om man vill göra det ordentligt och ha en framsida osv. så jag har hoppat över det några gånger när jag lånat gamla böcker från biblioteket, t.ex. :) Men annars är det en bra funktion! Som du säger är det ju brist på svenska böcker på Goodreads.

   Radera
 2. Använder varken betygsättning eller Goodreads, de funkar inte riktigt för mitt sätt att tänka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Boklysten, nog är det svårt att betygsätta böcker. Det beror så mycket på sammanhang och det egna humöret. Och vissa böcker är ju omöjliga att jämföra med varandra. :)

   Radera
 3. Jag brukar betygsätta både på goodreads och på bloggen :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har funderat på att kanske också skriva mina goodreads-betyg även på bloggen. Gör du det, alltså, Evelina, eller har du olika slags betygssystem?

   Radera
 4. jag är likadan. Jag är mer för att bara säga vad jag tycker och inte sätta poäng. Tycker poäng är lite svårt ibland. :P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det svårt, MissMagic, och inte minst att poängsätta böcker och sedan få andra att förstå hur man tänker när man sätter poängen. :P

   Radera
 5. Jag sätter ju redan betyg både på Goodreads och i mitt bokprogram så...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Monika, Goodreads är det många som använder, kul! Vad är det för bokprogram? Blir nyfiken.

   Radera
  2. Jag har ett lååååångt inlägg om bokprogrammet :) http://bokslut.blogspot.se/2011/10/hej-jag-heter-monika-och-jag-ar.html

   Radera
 6. Lite synd att det inte går att ha halva stjärnor där. Men ibland tycker jag det känns bra för då blir det inte så talande, ganska öppet ändå :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo det har du i och för sig rätt i, Lion's Library, och de halva stjärnorna kommer ju dit ändå, när snittbetyg läggs av datorsystemet.

   Radera
 7. Jag har fler steg på bloggen än Goodreads så jag saknar halva stjärnor!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lotten, visst är det lättare med fler steg i ett betygssystem ... Men det blir nog också svårare att sätta betyg, på ett annat vis. Hur som helst hade det var bra med halva stjärnor!

   Radera