tisdag 23 februari 2016

Tematrio: äntligen lästa – eller borde läsa!

Lyran på bokbloggen Lyrans Noblesser presenterar Veckans Tematrio som följer:

En del böcker har blivit stående länge i min bokhylla och en del författare har jag liksom "sparat". Men varje år blir någon av dem läst och min långa lista har kortats betydligt under de år jag bokbloggat. Berätta om tre böcker ni äntligen sett till att läsa eller om tre böcker ni borde läsa snart!

För min del är det inte bara ”en del” böcker som blivit stående, utan ”de flesta”, och visst har jag också sparat vissa författare, som jag ändå lustigt nog samlat på mig flera böcker av.

Lite då och då har någon bok blivit läst.

Det är först så smått under 2015 som jag sett till att läsa egenägda böcker ordentligt – 45 av sammanlagt 57 lästa böcker under 2015 var mina egna, det vill säga cirka 79 procent.

I år har jag tänkt läsa till 100% mina egna (eller min sambos) böcker. Så jag hoppas på många ”äntligen sett till att läsa”-böcker i år.

Bland annat eftersom antalet olästa är så förskräckligt högt, har jag bestämt mig för att göra tre tematrio-listor.

Tre författare i mina egna bokhyllor som jag sparat
och ännu inte läst ut någon bok av

 1. Umberto Eco. (Jag har haft två böcker stående hur länge som helst. Och nu gick han plötsligt bort 19/2 2016. Ska jag nu äntligen få för mig att läsa de två böckerna?)
 2. Sigrid Combüchen. (Ibland samlar jag lustigt nog på mig flera böcker av en författare utan att läsa. Jag har läst delar av Parsifal vid ett par tillfällen, men aldrig lyckats läsa ut boken. Ändå tycker jag väldigt mycket om den – det experimentella språket, det annorlunda sättet att berätta. Så pass att jag vid något tillfälle kallade henne favoritförfattare fast jag inte ens läst ut något! Jag har 4 olästa böcker av henne, inklusive halvt lästa Parsifal, i min bokhylla.)
 3. Chimamanda Ngozi Adichie. (Hon är definitivt en författare som jag sparat på. Jag har novellsamlingen Det där som nästan kväver dig i min bokhylla, i pocket och oläst. Flera gånger har jag varit på väg att köpa Americanah eller något annat av henne men avhållit mig i sista sekunden. Jag tror att jag kommer att tycka mycket om – ändå suger jag på karamellen innan jag ännu ens stoppat den i munnen.)

Tre böcker jag äntligen sett till att läsa

 1. Den gyllene cikadan av Wu Cheng'en. (En bok som stått oläst i min bokhylla sedan 2002! Stort tack till Nelly på Nellons bokblogg och hennes utmaning #hylltömning2016 som fick mig att äntligen läsa den här boken – som också var riktigt läsvärd!)
 2. The Pain Merchants av Janice Hardy. (utkommen i USA som The Shifter) (En bok som stått oläst i min bokhylla sedan 2011. Boken som är en fantasy har en riktigt originell idé i grunden, men utförandet är inte riktigt lika lyckat. En snabbläst, spännande bok dock och jag är glad att jag äntligen läste den – nu ska jag bara läsa bok två som också stått oläst i hyllan sedan 2011.)
 3. Främlingen på Wildfell Hall av Anne Brontë. (Osäker på när denna köptes (på bokrea för några år sedan). Säkert är att jag har haft den länge oläst i hyllan. Precis som med de båda ovanstående böckerna är det här en bok där jag får säga tack till Nelly och #hylltömning2016. Jag är glad att jag äntligen läste den och dessutom tyckte mycket om den!)

Tre böcker jag borde läsa snart

  1. Ulysses av James Joyce har jag fått rekommenderad till mig sedan 1999 och fortfarande inte läst (min dåvarande skrivarlinjelärare sade att jag skrev lite som Joyce i en av mina noveller). Mitt exemplar fick jag i present av min fästman 2012. Jag tror att tjockleken avskräcker mig något. Men i år är det dags!
  2. Maresi av Maria Turtschaninoff köpte jag i december 2014 (samma år som den först utkom). Jag började läsa lite i den precis efter att jag köpt den och satte mig på ett kafé för att skriva. Men jag skrev som sagt istället och lade boken åt sidan och sedan har den blivit stående också hemma i bokhyllan. Omslaget är ju så vackert så den får stå med framsidan utåt, inte bara på fotot ovan utan även i min bokhylla! Boken har hyllats både av finlandssvenska och andra svensktalande läsare och kritiker sedan den först kom ut. Numera hyllas den också av engelsk läsekrets, för nu har den precis blivit översatt till engelska, under förra året. Verkligen dags att läsa denna lilla pärla!
  3. The Shepherd's Crown av Terry Pratchett är inte bara den sista boken i serien om Tiffany Aching, utan även den allra sista boken som Terry Pratchett hann avsluta före sin död. Den har nu stått oläst i min bokhylla sedan september förra året och jag borde verkligen läsa den för jag vet att jag kommer att älska den. Men det är ju, som sagt, också den allra, allra sista boken skriven av Terry Pratchett och bara därför drar jag ut lite på det.

16 kommentarer:

 1. Har läst en bok av Combüchen och den funkade inte för mig. De andra har jag inte läst. Tack för tips!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske är det någon av de andra som faller dig i smaken, Boklysten? Combüchen är lite klurig, kanske därför det tagit sådan tid för mig att komma igenom någon bok av henne ...

   Radera
 2. Många intressanta titlar och flera som jag inte känner till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Erika! Hoppas du hittar något du gillar om du skulle låna eller köpa någon av tipsen. :)

   Radera
 3. det var en rejäl hög bra böcker!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det, Hannele! Svårt att välja bara tre när det finns så mycket ...

   Radera
 4. Maria Turtschaninoff har jag börjat bli ganska rejält nyfiken på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Läs henne, Monika, gör det! Maria Turtschaninoff skriver bra, och hon har alltid starka kvinnliga karaktärer i sina böcker. :)

   Radera
 5. Spill tyckte jag om, ska läsa mer av Combüchen. Och Chimamanda Ngozi Adichie borde jag ju läsa ut något av (kom halvvägs genom En halv gul sol, sen tappade jag bort boken). Och The Shepherd's Crown ska jag köpa när den kommer på pocket. Älskar Terry Pratchett! Så sorgligt att han inte kommer skriva fler böcker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det sorgligt med Terry Pratchett, Maria - han gick bort alldeles för tidigt. Han hade så mycket mer att ge!
   Då ska jag försöka med Spill istället för Parsifal, det kanske funkar bättre. :) En halv gul sol har jag sneglat på länge men jag måste nu läsa novellsamlingen innan jag köper något mer av henne, har jag i alla fall försökt säga mig själv!

   Radera
 6. Av Chimamanda Ngozi Adichie läste jag nyligen Lila hibiskus och det var verkligen en intressant och gripande bok.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipset, Lena! Nu är det dags att jag tar tag i den där novellsamlingen av henne, så kan jag kanske köpa Lila hibiskus härnäst. :)

   Radera
 7. Skulle gärna vilja läsa fler böcker av Umberto Eco. Tyckte så otroligt bra om Rosens namn och Foucaults pendel. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipsen, Åsa C! Rosens namn har min fästman oläst i hyllan, så den kan jag ju sno åt mig och läsa vid tillfälle. ;) Borde läsa Umberto Eco snart .... Böckerna har stått så länge olästa i min hylla nu.

   Radera
 8. Fin kombo! Jag vill också läsa Eco :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Anna!

   Vad bra, då är jag inte ensam om det dåliga samvetet Eco. ;)

   Radera