fredag 18 mars 2016

Bokbloggsjerka: bokbaksmälla

I veckan bokbloggsjerka frågar Annika:

Har du någonsin haft en ”book hangover”, det vill säga en bok som tar slut på tok för tidigt och lämnar ett sådant avtryck/tomrum att du inte riktigt förmår dig plocka upp en ny bok för att aktivt försöka komma över den? Vilken i så fall?

Bokbaksmälla har jag ofta. Varje gång jag har läst en riktigt bra bok, speciellt en bok som jag sträckläst, har jag svårt att omedelbart plocka upp nästa bok.

Senast jag hade en sådan bokbaksmälla var efter Maresi av Maria Turtschaninoff. Jag läste boken på en kväll, sträckläste den verkligen, med bara någon enstaka paus, och efter att jag hade läst ut den boken, kunde jag inte omedelbart börja i nästa, utan blev tvungen att vänta tills nästa dag, och inte ens då lyckades jag läsa mer än några få sidor i nästa bok.

Jag kände fortfarande av den där bokbaksmällan. Jag hade precis börjat i The Long War av Terry Pratchett och Stephen Baxter (som jag fortfarande läser i). Det tog mig ungefär en och en halv dag efter Maresi innan jag lyckades känna att jag kunde fortsätta och verkligen börja läsa på riktigt i nästa bok.

Med andra ord kan man säga att jag har sådana bokbaksmällor ofta, varje gång jag läst en bok som blir en favorit, och som jag läst i ett sträck eller läst väldigt intensivt, eller som varit en stark läsupplevelse. Då dröjer det någon dag, eller ibland mer, innan jag ens kan välja vilken bok jag ska läsa härnäst, eller om jag redan vet vilken bok jag ska läsa, dröjer det ungefär någon dag innan jag verkligen kan börja läsa i denna nästa bok.

För mig är det lång tid, eftersom jag alltid läser i något – med undantag av perioder då jag skriver väldigt intensivt istället och inte tar mig tid för att läsa över huvud taget – och därför ständigt har en ny bok på gång och plockar upp bok efter bok.

Fast jag måste erkänna att jag nog alltid låter det dröja en liten stund mellan varje bok, bara för att andas emellan och kunna ta mig ur den ena bokvärlden och in i den andra. Den ställtiden blir längre ju bättre boken är.

11 kommentarer:

 1. Jag brukar inte drabbas av sådana baksmällor. Ganska skönt men lite tråkigt också!

  SvaraRadera
 2. Jag brukar också behöva vänta lite med att påbörja nästa bok så att jag får lite tid att smälta boken :) Trevlig helg!

  SvaraRadera
 3. Jag drabbas också av bokbaksmällor efter riktigt starka läsupplevelser.

  SvaraRadera
 4. det där känner jag igen! ofta måste en bok få "sätta sig" innan en börjar på nästa

  SvaraRadera
 5. Viss kan man behöva en liten kort andningspaus mellan böckerna ibland.

  SvaraRadera
 6. Bokbaksmälla är den enda baksmälla jag uppskattar.

  SvaraRadera
 7. Det är nog bra med ett kort uppehåll efter vissa böcker.

  SvaraRadera
 8. Härligt när man hittar sådana böcker!

  SvaraRadera
 9. Oj, själv har jag inga problem alls med det, jag har till och med vägrat läsa fortsättningen på milleniumtrilogin.

  SvaraRadera
 10. Jag tror att det kan vara anledningen till att jag inte får boksmällor, det är väldigt sällan som jag börjar läsa en ny bok samma dag som jag har läst ut en annan. Jag gillar att låta boken landa lite :)

  SvaraRadera
 11. Pratchett är väldigt bra!

  SvaraRadera