torsdag 10 mars 2016

Kvinnoalfabetet: bokstaven X

Linda på Enligt O har länge kommit på torsdagarna med en ny bokstav i Kvinnoalfabetet

Jag har varit sugen länge på att hänga med på den här utmaningen, och det kan hända att jag kör början på alfabetet lite i efterhand, eftersom jag missade det.

Den här veckan har hon kommit till bokstaven X. 

Hon skriver:

”Dags för en av de svåraste bokstäverna, nämligen X. Följande uppgifter får du idag:”

 Här nedan är hennes frågor och mina svar.Berätta om en favoritförfattare med för- eller efternamn som börjar på X.


Jag har bara läst en bok av Xinran, men jag tyckte mycket om den.

I augusti 2011 läste jag De goda kvinnorna från Kina, en bok som är baserad på radioprogrammet ”Xinrans ord”.

I programmet gjorde Xinran intervjuer med en mängd kinesiska kvinnor med varierande liv och förflutet, men där den gemensamma nämnaren kan sägas vara våld och kvinnoförtryck.

Mycket intressant läsning om kvinnor, som lever i Kina under helt andra och hårdare levnadsförhållanden, än en modern västerländsk kvinna i Sverige av i dag, som jag är.Berätta om någon annan kulturpersonlighet på X som du gillar (eller en författare till om det är lättare).

Bilden på Sokrates med hustrur lånad från Wikipedia.

Xantippa var Sokrates hustru. Hon levde på 400-talet före Kristus.

Ordet xantippa har också kommit att betyda grälsjuk, argsint kvinna, det vill säga med användning som skällsord, mest på grund av det rykte Xantippa hade, även om man annars inte vet mycket om henne.

Framför allt är hon en inspiration till andra sentida författare, där Xantippa eller andra med samma namn har en roll att spela.Finns det någon författare eller någon annan kulturpersonlighet på X som du ännu inte upptäckt, men är nyfiken på?


I bokhyllan har jag Kortfattad kinesisk-engelsk ordbok för älskande av Xiaolu Guo.

Den boken är jag nyfiken på – var riktigt nyfiken när jag köpte den, naturligtvis, och nu har den blivit stående ett tag – men snart är det dags.

Xiaolu Guo är som ni förstår en kinesisk författare. Hon är född 1973 och det finns åtminstone en bok till av henne på svenska, Jag är Kina, som är ”ett mångbottnat porträtt av det moderna Kina” enligt Alfabeta bokförlag som gett ut översättningarna av både hennes böcker.

Hon har publicerat fler, både på egen hand och i antologier, men de finns ännu bara på engelska, av det lilla jag har sett.X får också symbolisera pseudonymen och artistnamnet, berätta om en kvinna som är känd under ett annat namn än sitt eget. Och nej, det behöver inte börja på X.


Margaret Astrid Lindholm Ogden, född i USA 1952, debuterade under pseudonymen Megan Lindholm. Hon skrev mest science fiction under denna pseudonym, men också en del fantasy.

Sedan kom hon på idén till ett helt annat skrivprojekt, inom episk fantasy, och valde att använda sig av en annan pseudonym. Under denna andra pseudonym skrev hon med ett annat slags språk.

Eftersom huvudpersonen var en man, valde hon ett unisexnamn som pseudonym, Robin Hobb.

Från början var det inte många som visste vem som dolde sig bakom pseudonymen och därför spekulerades det vilt om vem det kunde vara.

I senare intervjuer har hon berättat att hon skriver på två olika vis under de olika pseudonymerna och hon vet genast när hon börjar skriva om hon skriver som Megan Lindholm eller Robin Hobb.

15 kommentarer:

 1. Svar
  1. (fattas också ett par bokstäver i början, ska fixa det)

   Radera
  2. Tack, Hannele!

   Aha, ja, det är en såpass rolig utmaning, det här, att jag gärna vill skriva om de andra bokstäverna också, vad det lider.

   Radera
 2. Vi är nog många som tar med Xantippa :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, Robert, Xantippa är nog ganska givet i sammanhanget - hon är ju bland de mest välkända på bokstaven, i alla fall. ;)

   Radera
 3. Robin Hobb känner jag till, men inte personen bakom. intressant! annars stämde vi bra överens!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Mrs Calloway. Ja, det är en klurig bokstav, kul att vi hittade såpass lika svar. Robin Hobb är ett hett tips för övrigt, hon skriver väldigt bra! :)

   Radera
 4. Jaha, så Robin Hobb är en pseudonym, det hade jag ingen aning om :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ibland är det svårt att veta vad som är psedonym och inte, Monika. :D Är inte alltid jag har koll på det heller.

   Radera
 5. Jag är sugen på att läsa Xinrans bok

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan varmt rekommendera den, Den läsande kaninen. Det är en mycket intressant läsning.

   Radera
 6. Tänk att skriva under två pseudonymer och hålla reda på dem. Bra jobbat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det. De flesta nöjer sig nog med en psudonym. Jag tycker att det är finurligt och förstår nog lite hur Hobb/Londholm tänker.

   Det är ju en del författare som väljer pseudonym när de skriver inom annan genre än vanligt eller när de skriver för barn istället för för vuxna och tvärtom.

   Radera
 7. Snyggt! Jag hittade De Goda kvinnorna av Kina när jag googlade och blev nyfiken!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Lotten! Den är verkligen läsvärd, så får du tag på boken, så läs den! :)

   Radera