tisdag 31 juli 2007

Pusselbitar som skevar

Att skriva är som att lägga pussel. Vissa bitar ser man direkt hör samman och kan lägga ihop, så att man får en hel blomma eller en sol, medan andra bitar passar bara ungefär. Det är som om de ser ut att höra samman, men när man försöker sammanfoga dem skaver de lite, och resultatet blir aningen skevt. Så är det för mig i första kapitlet.

Dessutom har jag insett vilket svårt arbete det är att få ett helt kapitel till att bli en helhet i fråga om rytm, takt och ton. Vissa passager skrivs spontant, flyter på med detsamma, medan andra partier skrivs mer trevande, rentav mödosamt ibland. Och helheten blir en massa stycken ihop, som ibland har samma ton och rytm, men ibland är som helt olika melodislingor, eller rentav helt andra sånger än resten av det som man först tror är en och samma låt. Det blir ingen helhet utan flera små, och jag vet inte vad jag ska göra åt saken.

Skriva om alltihop igen och försöka få det att flyta? - och helst i en och samma sittning!? (Hu, det skulle vara maratonskrivande med kapitlets nuvarande storlek på cirka 13 000 ord!)

Någon som stött på samma problem? Hur gör du?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar